Jeśli poznaliście już smak Kory orzechowej i miło ją wspominacie, to dzisiejsze ciasto również powinno przypaść Wam do gustu. Jest bardzo podobne, zarówno wizualnie, jak i smakowo. Przepis pochodzi z książki '183 nowe przepisy siostry Anastazji". Polecam!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ciasto:
- 8 białek
- 20 dag cukru
- 3 żółtka
- 10 dag orzechów mielonych
- 10 dag orzechów krojonych
- 5 dag kokosu
- 10 dag rodzynek
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania, małymi porcjami, dodać cukier i żółtka. Orzechy, kokos, rodzynki, proszek do pieczenia i kakao wymieszać, połączyć z masą jajeczną. Ciasto przełożyć do formy o wym. 38 x 23cm i piec w temp. 170°C przez 30-40 minut. Ostudzić.
Krem:
- 1 puszka brzoskwiń
- cukier do smaku
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 25 dag masła
Odlać sok z brzoskwiń i uzupełnić wodą do 1/2 litra. Ugotować budyń, dodając cukier do smaku, ostudzić. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.
Dodatkowo:
- duża paczka delicji
- 2 galaretki pomarańczowe rozpuszczone w 3 szk. wody
Na ciasto wyłożyć połowę kremu, ułożyć delicje, przykryć drugą częścią kremu, wyrównać. Ułożyć pokrojone brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką.
Udanych wypieków! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz