Dwubarwne ciasto przełożone kremem budyniowym, skrywające biszkopty w towarzystwie galaretki. Z maluteńką nutką kawy... :) Słodycz tego ciasta całkowicie zaprzecza jego złowrogiej nazwie... Ciasto występowało już na wielu blogach, przyszła więc pora i na mnie... Przepis podglądnięty tutaj, podaję z moimi małymi zmianami. Polecam!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ciasto jasne:
- 6 białek
- 1,5 szk. cukru
- 1 szk. mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 1/3 szk. oleju
Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając małymi porcjami cukier. Dodać mąkę ziemniaczaną, ocet i olej, delikatnie i dokładnie wymieszać.
Ciasto ciemne:
- 6 żółtek
- 2 jajka
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1/3 szk. oleju
Żółtka i jajka utrzeć z cukrem do białości. Na przemian dodać olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, dokładnie wymieszać.
Formę o wymiarach 23 x 38cm wyłożyć pergaminem. Układać na przemian jasne i ciemne ciasto, delikatnie wymieszać widelcem. Piec w temp. 180°C przez 35 minut. Ostudzić, przekroić wzdłuż na dwa blaty.
Krem budyniowy:
- 1 i 3/4 szk. mleka
- 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru
- 2 łyżki cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 200 g margaryny Kasia
Z podanych składników ugotować budyń, po ostudzeniu utrzeć z miękką margaryną.
Dodatkowo:
- 2 op. galaretki agrestowej - rozpuszczone w 2 szk. gorącej wody
- 1 op. okrągłych biszkoptów
- 200 ml mocnej kawy
- posiekane orzechy
Na pierwszy blat ciasta rozsmarować połowę kremu, ułożyć biszkopty nasączone kawą. Pomiędzy biszkopty wyłożyć tężejącą galaretkę. Drugi blat ciasta posmarować resztą kremu i ułożyć na biszkoptach (kremem do dołu).
Polewa:
- 100 g czekolady deserowej
- 100 ml śmietany 30%
W rondelku podgrzać śmietanę, nie gotować. Dodać połamaną czekoladę, odczekać 1 minutę, energicznie wymieszać. Oblać ciasto i posypać posiekanymi orzechami.
Udanych wypieków! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz