Znalazłam kolejny świetny pomysł na wykorzystanie białek, tym razem na blogu Daktyle w czekoladzie. Delikatny biszkopt, przełożony masą jabłkową, zwieńczony polewą czekoladową tworzą mini torcik, z każdym dniem coraz smaczniejszy. Polecam na dłuższe jesienne wieczory :)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
- 8 białek
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 8 zaokrąglonych łyżek cukru
- 6 łyżek oleju
- 8 czubatych łyżek mąki
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec małymi porcjami dodać cukier i proszek do pieczenia. Dodać olej i mąkę, krótko zmiksować na najniższych obrotach. Ciasto podzielić na dwie części, przełożyć do formy o wym. 20 x 30 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temp. 180°C. Ostudzić, każdy blat przekroić na pół tak, by powstały 4 blaty o wymiarach 10 x 15 cm.
Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek
- 3 łyżki cukru
- 1 op. budyniu śmietankowego
- 150 ml wody
- 1/4 łyżeczki cynamonu (pominęłam)
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do rondelka, podlać 50 ml wody, dodać cukier, dusić przez około 15 minut. Budyń wymieszać ze 100 ml wody, wlać do gorących jabłek, wymieszać i podgrzać do zgęstnienia. Gorącą masą przekładać placki (po 4-5 łyżek), wyrównać, lekko docisnąć.
Polewa czekoladowa:
- 100 ml czekolady deserowej
- 80 ml śmietany 30%
Śmietanę podgrzać w rondelku, nie gotować. Dodać połamaną czekoladę, odstawić na 2 minuty, po czym wymieszać i wylać na górny blat. Schłodzić.
Udanych wypieków! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz