wtorek, 20 października 2015

Torcik z jabłkami



Znalazłam kolejny świetny pomysł na wykorzystanie białek, tym razem na blogu Daktyle w czekoladzie. Delikatny biszkopt, przełożony masą jabłkową, zwieńczony polewą czekoladową tworzą mini torcik, z każdym dniem coraz smaczniejszy. Polecam na dłuższe jesienne wieczory :)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciasto:

  • 8 białek
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 zaokrąglonych łyżek cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 8 czubatych łyżek mąki
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec małymi porcjami dodać cukier i proszek do pieczenia. Dodać olej i mąkę, krótko zmiksować na najniższych obrotach. Ciasto podzielić na dwie części, przełożyć do formy o wym. 20 x 30 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temp. 180°C. Ostudzić, każdy blat przekroić na pół tak, by powstały 4 blaty o wymiarach 10 x 15 cm.

Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 op. budyniu śmietankowego
  • 150 ml wody
  • 1/4 łyżeczki cynamonu (pominęłam)

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do rondelka, podlać 50 ml wody, dodać cukier, dusić przez około 15 minut. Budyń wymieszać ze 100 ml wody, wlać do gorących jabłek, wymieszać i podgrzać do zgęstnienia. Gorącą masą przekładać placki (po 4-5 łyżek), wyrównać, lekko docisnąć.

Polewa czekoladowa:
  • 100 ml czekolady deserowej
  • 80 ml śmietany 30%

Śmietanę podgrzać w rondelku, nie gotować. Dodać połamaną czekoladę, odstawić na 2 minuty, po czym wymieszać i wylać na górny blat. Schłodzić.

Udanych wypieków! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print