Oryginalna nazwa ciasta kryje w sobie dwa biszkopty, krem budyniowy, krem śmietankowy i przepyszną masę truskawkową, przywołującą wspomnienia słonecznego lata. Dość czasochłonne, jednakże warte efektu końcowego. Polecam gorąco.
Źródło: 100 nowych ciast. Przepisy siostry Anastazji (ze zmianami)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Biszkopt jasny:
- 3 jajka
- 50 g mąki tortowej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 1/3 szk. cukru
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i żółtka. Mąkę tortową i ziemniaczaną wymieszać, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Dno formy o wym. 22 x 32 cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Przełożyć masę, piec około 25 minut w temp. 170-180°C. Ostudzić.
Biszkopt ciemny:
- 3 jajka
- 50 g mąki tortowej
- 80 g cukru
- 20 g kakao
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i żółtka. Mąkę wymieszać z kakao, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Przełożyć do formy o wym. 22 x 32 cm i piec w temp. 170-180°C przez 25 minut. Ostudzić.
Masa budyniowa:
- 1/2 l. mleka
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
- 25 dag margaryny Kasia
- 3-4 łyżki cukru kryształu
- 1 op. cukru waniliowego
Z podanych składników ugotować budyń, przestudzić. Utrzeć z margaryną na puszysty krem.
Masa truskawkowa:
- 1/2 kg truskawek (mogą być mrożone)
- 3 op. galaretki truskawkowej
Truskawki zmiksować i podgrzać, dodać suche galaretki, dokładnie wymieszać. Przestudzić.
Masa śmietankowa:
- 1/2 l. śmietany 30%
- 1 op. galaretki truskawkowej
- 1-2 łyżki cukru pudru
Galaretkę rozpuścić w 1/4 szk. gorącej wody, ostudzić. Śmietanę ubić, pod koniec dodać cukier puder i przestudzoną galaretkę.
Dodatkowo: biszkopty, polewa czekoladowa
Przełożenie: ciemny biszkopt - masa budyniowa - połowa masy truskawkowej - biszkopty - połowa masy truskawkowej - masa śmietankowa - biszkopt jasny - polewa
Udanych wypieków! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz