poniedziałek, 2 listopada 2015

Cuszima



Oryginalna nazwa ciasta kryje w sobie dwa biszkopty, krem budyniowy, krem śmietankowy i przepyszną masę truskawkową, przywołującą wspomnienia słonecznego lata. Dość czasochłonne, jednakże warte efektu końcowego. Polecam gorąco.

Źródło: 100 nowych ciast. Przepisy siostry Anastazji (ze zmianami)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt jasny:
  • 3 jajka
  • 50 g mąki tortowej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szk. cukru

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i żółtka. Mąkę tortową i ziemniaczaną wymieszać, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Dno formy o wym. 22 x 32 cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Przełożyć masę, piec około 25 minut w temp. 170-180°C. Ostudzić.

Biszkopt ciemny:
  • 3 jajka
  • 50 g mąki tortowej
  • 80 g cukru
  • 20 g kakao

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i żółtka. Mąkę wymieszać z kakao, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Przełożyć do formy o wym. 22 x 32 cm i piec w temp. 170-180°C przez 25 minut. Ostudzić.

Masa budyniowa:
  • 1/2 l. mleka
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
  • 25 dag margaryny Kasia
  • 3-4 łyżki cukru kryształu
  • 1 op. cukru waniliowego

Z podanych składników ugotować budyń, przestudzić. Utrzeć z margaryną na puszysty krem.

Masa truskawkowa:
  • 1/2 kg truskawek (mogą być mrożone)
  • 3 op. galaretki truskawkowej

Truskawki zmiksować i podgrzać, dodać suche galaretki, dokładnie wymieszać. Przestudzić.

Masa śmietankowa:
  • 1/2 l. śmietany 30%
  • 1 op. galaretki truskawkowej
  • 1-2 łyżki cukru pudru
Galaretkę rozpuścić w 1/4 szk. gorącej wody, ostudzić. Śmietanę ubić, pod koniec dodać cukier puder i przestudzoną galaretkę.

Dodatkowo: biszkopty, polewa czekoladowa

Przełożenie: ciemny biszkopt - masa budyniowa - połowa masy truskawkowej - biszkopty - połowa masy truskawkowej - masa śmietankowa - biszkopt jasny - polewa

Udanych wypieków! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print