Serowe kule zanurzone w cieście, a całość pokryta delikatną masą z serka mascarpone... Proste w wykonaniu, efektowne, smaczne. Polecam!
Inspiracja: Ciasto Poranna Rosa. Ciasto z serem.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Serowe kule:
- 40 dag twarogu półtłustego, zmielonego
- 4 łyżki cukru
- 30 g miękkiego masła
- 2 żółtka
- czubata łyżka kaszy manny
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 80 g wiórków kokosowych
Podane składniki utrzeć na jednolitą masę. Uformować kule wielkości orzecha włoskiego, schłodzić w lodówce przez pół godziny.
Ciasto:
- 200 g masła
- 2/3 szk. cukru
- 4 jajka
- 2 szk. mąki
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g śmietany 18%
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki mleka
Masło
utrzeć z cukrem na puszysty krem. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do
pieczenia. Ucierając, dodawać po jednym jajku, śmietanę i porcjami mąkę z
proszkiem. Ciasto podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kakao
i mleko, wymieszać. Do przygotowanej formy o wym. 22 x 32 cm przełożyć
ciasto jasne, przykryć ciastem ciemnym, wyrównać. Na wierzchu ułożyć
kule serowe, lekko docisnąć. Piec przez 45-50 minut w temp. 170°C.
Ostudzić.
Masa:
- 250 ml śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości wody
Śmietanę
ubić do sztywności, pod koniec ubijania dodać cukier i serek
mascarpone. Połączyć z żelatyną, a następnie przełożyć na zimne ciasto,
schłodzić.
Udanych wypieków! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz