niedziela, 4 czerwca 2017

Wiosenne przebudzenie

















Mój Mąż mówi na to ciasto "niebo w gębie" :) Ciasto jest delikatne, niezbyt słodkie, rześkie, rozpływające się w ustach. Najlepszą rekomendacją będzie to, że w ciągu jednego miesiąca, robiłam je 3 razy. Inspirację znalazłam na blogu Z cukrem pudrem, przepis podaję z moimi zmianami. Polecam gorąco!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i obydwa cukry. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy o wym. 24 x 24cm, piec w temp. 170°C przez około 20 minut. Ostudzić, zdjąć wierzchnią skórkę.

Masa jabłkowa:

  • 0,5l musu jabłkowego
  • 1,5 opakowania galaretki pomarańczowej

Mus jabłkowy podgrzać, dodać galaretkę (proszek) i dokładnie wymieszać. Ostudzić i wyłożyć na biszkopcie. Wyrównać i schłodzić.

Masa śmietankowa:
  • 1 op. galaretki jagodowej
  • 1 op. galaretki pomarańczowej
  • 1 szk. śmietany 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka cukru pudru

Każdą z galaretek rozpuścić w 1 szk. gorącej wody. Odstawić do stężenia, następnie pokroić w kostkę. Żelatynę zalać niewielką ilością wody, podgrzać do rozpuszczenia. Śmietanę ubić na sztywny krem, dodać cukier puder, żelatynę i kostki galaretek. Wymieszać i wyłożyć na masie jabłkowej.

Dodatkowo: 2 op. galaretki cytrynowej

Galaretkę rozpuścić w 3 szk. gorącej wody, ostudzić. Tężejącą wylać na masę śmietankową. Schłodzić przez kilka godzin.

Udanych wypieków :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print