Mój Mąż mówi na to ciasto "niebo w gębie" :) Ciasto jest delikatne, niezbyt słodkie, rześkie, rozpływające się w ustach. Najlepszą rekomendacją będzie to, że w ciągu jednego miesiąca, robiłam je 3 razy. Inspirację znalazłam na blogu Z cukrem pudrem, przepis podaję z moimi zmianami. Polecam gorąco!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Biszkopt:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki tortowej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i obydwa cukry. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy o wym. 24 x 24cm, piec w temp. 170°C przez około 20 minut. Ostudzić, zdjąć wierzchnią skórkę.
Masa jabłkowa:
- 0,5l musu jabłkowego
- 1,5 opakowania galaretki pomarańczowej
Mus jabłkowy podgrzać, dodać galaretkę (proszek) i dokładnie wymieszać. Ostudzić i wyłożyć na biszkopcie. Wyrównać i schłodzić.
Masa śmietankowa:
- 1 op. galaretki jagodowej
- 1 op. galaretki pomarańczowej
- 1 szk. śmietany 30%
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżka cukru pudru
Każdą z galaretek rozpuścić w 1 szk. gorącej wody. Odstawić do stężenia, następnie pokroić w kostkę. Żelatynę zalać niewielką ilością wody, podgrzać do rozpuszczenia. Śmietanę ubić na sztywny krem, dodać cukier puder, żelatynę i kostki galaretek. Wymieszać i wyłożyć na masie jabłkowej.
Dodatkowo: 2 op. galaretki cytrynowej
Galaretkę rozpuścić w 3 szk. gorącej wody, ostudzić. Tężejącą wylać na masę śmietankową. Schłodzić przez kilka godzin.
Udanych wypieków :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz