niedziela, 25 czerwca 2017

Sernik jagodowy


Nadeszła moja ulubiona pora roku, a wraz z nią jagody, truskawki, maliny i mnóstwo innych darów natury. W dzisiejszym wpisie wystąpią jagody. O tym, że uwielbiam serniki powtarzałam wielokrotnie, a połączenie sernika z tymi owocami sprawdziło się w 100%. Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki. Zmodyfikowałam wierzch, ponieważ wydał mi się bardziej odpowiedni. Polecam gorąco!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki na spód:
  • 150 g ciastek pełnoziarnistych
  • 50 g roztopionego masła

Ciastka pokruszyć lub zmielić, wymieszać z masłem. Formę o wym. 24 x 24cm wyłożyć pergaminem, wysypać ciastka, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.

Składniki na masę serową:

  • 750 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 220 g drobnego cukru do wypieków 
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 250 g jagód zmiksowanych blenderem (mogą być mrożone)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić wszystkie składniki i zmiksować do połączenia. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 60 minut. Sernik wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.

Składniki masy śmietankowej:
  • 250 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżeczka cukru pudru waniliowego

Dodatkowo: kilka kostek białej czekolady

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywny krem, pod koniec dodać cukier puder i rozpuszczoną żelatynę. Krem śmietanowy  rozprowadzić na wystudzonym serniku, wyrównać. Posypać startą białą czekoladą. Schłodzić.

Udanych wypieków! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print