Nadeszła moja ulubiona pora roku, a wraz z nią jagody, truskawki, maliny i mnóstwo innych darów natury. W dzisiejszym wpisie wystąpią jagody. O tym, że uwielbiam serniki powtarzałam wielokrotnie, a połączenie sernika z tymi owocami sprawdziło się w 100%. Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki. Zmodyfikowałam wierzch, ponieważ wydał mi się bardziej odpowiedni. Polecam gorąco!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki na spód:
- 150 g ciastek pełnoziarnistych
- 50 g roztopionego masła
Ciastka pokruszyć lub zmielić, wymieszać z masłem. Formę o wym. 24 x 24cm wyłożyć pergaminem, wysypać ciastka, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.
Składniki na masę serową:
- 750 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 220 g drobnego cukru do wypieków
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 250 g jagód zmiksowanych blenderem (mogą być mrożone)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki i zmiksować do połączenia. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 60 minut. Sernik wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Składniki masy śmietankowej:
- 250 ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1 łyżeczka cukru pudru waniliowego
Dodatkowo: kilka kostek białej czekolady
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywny krem, pod koniec dodać cukier puder i rozpuszczoną żelatynę. Krem śmietanowy rozprowadzić na wystudzonym serniku, wyrównać. Posypać startą białą czekoladą. Schłodzić.
Udanych wypieków! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz