Po dłuższej nieobecności wracam z Meduzą. Jabłkowo - orzechowy placek zwieńczony został kremem budyniowym i soczystym ananasem, zatopionym w galaretce. Kompozycja przyznam, niczego sobie na długie jesienne wieczory ;) Polecam.
Źródło: 183 nowe przepisy siostry Anastazji
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki ciasta:
- 2 szk. mąki pszennej
- 6 dużych jabłek
- 1 1/2 szk. cukru
- 4 jajka
- 1 szk. siekanych orzechów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i zasypać 1 szk. cukru. Białka ubić, małymi porcjami dodać resztę cukru, żółtka, pokrojone jabłka wraz z sokiem, który się wytworzy, a następnie mąkę, orzechy, proszek do pieczenia i sodę. Całość wymieszać, piec około 45 minut w temp. 170°C.
Składniki kremu:
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 kostka margaryny Kasia
- 1 puszka ananasów w plastrach
Na soku z ananasów ugotować budyń, ostudzić. Margarynę utrzeć na puch, dodać przestudzony budyń.
Dodatkowo:
- 2 op. galaretki cytrynowej
- wydrylowane wiśnie
Galaretki rozpuścić w 3 szk. gorącej wody, ostudzić.
Przełożenie: ciasto - krem - ananasy w plastrach - wiśnie - tężejąca galaretka
Udanych wypieków :)
Wielkosc foremki!!!!!
OdpowiedzUsuńPiekłam w formie o wym. 23 x 28cm. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń