piątek, 17 listopada 2017

Meduza



Po dłuższej nieobecności wracam z Meduzą. Jabłkowo - orzechowy placek zwieńczony został kremem budyniowym i soczystym ananasem, zatopionym w galaretce. Kompozycja przyznam, niczego sobie na długie jesienne wieczory ;) Polecam.

Źródło: 183 nowe przepisy siostry Anastazji

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki ciasta:

  • 2 szk. mąki pszennej
  • 6 dużych jabłek
  • 1 1/2 szk. cukru
  • 4 jajka
  • 1 szk. siekanych orzechów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Jabłka obrać, pokroić w kostkę i zasypać 1 szk. cukru. Białka ubić, małymi porcjami dodać resztę cukru, żółtka, pokrojone jabłka wraz z sokiem, który się wytworzy, a następnie mąkę, orzechy, proszek do pieczenia i sodę. Całość wymieszać, piec około 45 minut w temp. 170°C.

Składniki kremu:
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka margaryny Kasia
  • 1 puszka ananasów w plastrach
Na soku z ananasów ugotować budyń, ostudzić. Margarynę utrzeć na puch, dodać przestudzony budyń.

Dodatkowo:
  • 2 op. galaretki cytrynowej
  • wydrylowane wiśnie

Galaretki rozpuścić w 3 szk. gorącej wody, ostudzić.

Przełożenie: ciasto - krem - ananasy w plastrach - wiśnie - tężejąca galaretka

Udanych wypieków :)

2 komentarze:

Print