środa, 29 listopada 2017

Sernik z polewą chałwową


Zdaniem mojego Męża, jeden z lepszych serników, jaki dotychczas upiekłam. Jeśli lubicie ciasta serowe, będziecie zadowoleni. Jest proste w przygotowaniu, wyważone w smaku, mimo że dla mnie trochę za mało serowe, to polecam.

Przepis znaleziony u Marty, podaję z moimi zmianami.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki spodu
  • 200 g zmielonych herbatników
  • 100 g masła

Masło roztopić, połączyć z herbatnikami. Dno blaszki o wym. 24 x 24cm wyłożyć pergaminem, wysypać masę, lekko docisnąć.

 Składniki masy serowej:
  • 500 g zmielonego twarogu
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 50 g roztopionego masła
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 225 ml mleka
  • 1/2 szk. cukru
  • garść rodzynek
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodawać po łyżce twaróg. Dodać przestudzone, roztopione masło, mleko, obie mąki i aromat waniliowy, zmiksować.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Delikatnie połączyć z masą serową, wsypać rodzynki i delikatnie wymieszać. Całość przelać do blaszki. Piec przez 60 minut  w temp. 180° C. Sernik wystudzić w piekarniku.

Składniki polewy chałwowej
  • 200 g chałwy
  • 1/2 szklanki śmietany 30%

Chałwę zmiksować ze śmietanką, aby nie było grudek. Przelać do rondelka, podgrzać. Polewę wylać na wystudzony sernik, wyrównać. Wstawić do lodówki.

Udanych wypieków :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print