Zdaniem mojego Męża, jeden z lepszych serników, jaki dotychczas upiekłam. Jeśli lubicie ciasta serowe, będziecie zadowoleni. Jest proste w przygotowaniu, wyważone w smaku, mimo że dla mnie trochę za mało serowe, to polecam.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki spodu
- 200 g zmielonych herbatników
- 100 g masła
Masło roztopić, połączyć z herbatnikami. Dno blaszki o wym. 24 x 24cm wyłożyć pergaminem, wysypać masę, lekko docisnąć.
Składniki masy serowej:
- 500 g zmielonego twarogu
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru pudru
- 50 g roztopionego masła
- 5 łyżek mąki pszennej
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 225 ml mleka
- 1/2 szk. cukru
- garść rodzynek
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodawać po łyżce twaróg. Dodać przestudzone, roztopione masło, mleko, obie mąki i aromat waniliowy, zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Delikatnie połączyć z masą serową, wsypać rodzynki i delikatnie wymieszać. Całość przelać do blaszki. Piec przez 60 minut w temp. 180° C. Sernik wystudzić w piekarniku.
Składniki polewy chałwowej
- 200 g chałwy
- 1/2 szklanki śmietany 30%
Chałwę zmiksować ze śmietanką, aby nie było grudek. Przelać do rondelka, podgrzać. Polewę wylać na wystudzony sernik, wyrównać. Wstawić do lodówki.
Udanych wypieków :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz