wtorek, 12 grudnia 2017

Chatka Baby Jagi


Efektowny i łatwy w przygotowaniu sernik na zimno z pewnością może stanowić ozdobę świątecznego stołu. Chatka Baby Jagi gościła pewnie już w wielu domach, u mnie pojawiła się na życzenie Męża. Jego zadowolenie - bezcenne :) Polecam!


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:
  • 1/2 kg tłustego białego twarogu, dwukrotnie zmielonego
  • 250 g masła
  • 1 szk. cukru pudru 
  • 1 łyżka kakao
  • 36 sztuk herbatników
  • odrobina aromatu waniliowego
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i po trochu dodawać ser. Masę podzielić na dwie równe części: do jednej dodać kakao, a do drugiej aromat waniliowy.



Herbatniki rozłożyć na folii aluminiowej w 3 rzędy po 6 ciastek.

Posmarować masą kakaową (zostawiając ok. 2-3 łyżki).

Na to położyć drugą warstwę herbatników, przykryć masą waniliową, a na środek położyć pasek z odłożonej wcześniej masy kakaowej.

Całość złożyć w „trójkąt” (należy unieść po bokach folię aluminiową do góry, a ciasto praktycznie samo się złoży). Wygładzić i wstawić do lodówki.

Polewa czekoladowa:
  • 100 g czekolady deserowej
  • 80 ml śmietany 30%
Śmietanę podgrzać w rondelku, nie gotować. Dodać połamaną czekoladę, odstawić na 2 minuty, po czym energicznie wymieszać i lekko przestudzić. Oblać chatkę i odstawić do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc. Można dodatkowo udekorować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print