Mocno czekoladowe, kruche ciasteczka w kształcie serca, zanurzone w ulubionej czekoladzie, mogą stanowić słodki prezent dla ukochanej osoby. Przepis znalazłam w Małej cukierence i polecam gorąco!
----------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki:
- 2 szk. mąki pszennej
- 2/3 szk. ciemnego kakao
- szczypta soli
- 2/3 szk. cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
- 220g miękkiego masła
- 1 łyżka wody (opcjonalnie)
Do dekoracji:
- 200g gorzkiej czekolady
- posypka cukrowa
Przesiać mąkę z kakao, dodać sól i wymieszać.
Masło z cukrem i cukrem wanilinowym ucierać mikserem przez 4 minuty. Dodać mąkę z kakao i zagnieść rękoma ciasto. Jeśli ciasto będzie za suche, dodać 1 łyżkę wody. Ciasto wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto krótko zagnieść, podsypując niewielką ilością mąki, rozwałkować na około 4-5 mm. Z ciasta wycinać serduszka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.
Piec w temperaturze 170°C przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawić na blaszce przez 10-15 minut i dopiero je przenosić. Ostudzić.
Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Połowę ciasteczka pomalować czekoladą, udekorować cukrową posypką. Ostawić do zastygnięcia czekolady.
Udanych wypieków :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz