wtorek, 20 lutego 2018

Czekoladowe serca



Mocno czekoladowe, kruche ciasteczka w kształcie serca, zanurzone w ulubionej czekoladzie, mogą stanowić słodki prezent dla ukochanej osoby. Przepis znalazłam w Małej cukierence i polecam gorąco!

----------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:
  • 2 szk. mąki pszennej
  • 2/3 szk. ciemnego kakao
  • szczypta soli
  • 2/3 szk. cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
  • 220g miękkiego masła
  • 1 łyżka wody (opcjonalnie)
Do dekoracji:
  • 200g gorzkiej czekolady
  • posypka cukrowa

Przesiać mąkę z kakao, dodać sól i wymieszać.

Masło z cukrem i cukrem wanilinowym ucierać mikserem przez 4 minuty. Dodać mąkę z kakao i zagnieść rękoma ciasto. Jeśli ciasto będzie za suche, dodać 1 łyżkę wody. Ciasto wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto krótko zagnieść, podsypując niewielką ilością mąki, rozwałkować na około 4-5 mm. Z ciasta wycinać serduszka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.

Piec w temperaturze 170°C przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawić na blaszce przez 10-15 minut i dopiero je przenosić. Ostudzić.

Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Połowę ciasteczka pomalować czekoladą, udekorować cukrową posypką. Ostawić do zastygnięcia czekolady.

Udanych wypieków :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print