Większość z nas zna smak bloku czekoladowego, dla mnie jest jednym ze smaków dzieciństwa. Do przepisu wróciłam po wielu latach, a smak bloku nie rozczarował mnie ani trochę. Mega słodki (można użyć mniej cukru lub więcej kwaśnych bakalii), łatwy i szybki w przygotowaniu, ponadczasowy. Polecam gorąco!
Źródło: Blok czekoladowy
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki:
- 1 szk. cukru
- 250 g masła
- 1/2 szk. wody
- 2-3 łyżki kakao
- 400 g pełnego mleka w proszku
- suche wafle lub herbatniki
- ulubione bakalie: rodzynki, orzechy, żurawina, suszony ananas, kandyzowane wiśnie, skórka pomarańczowa
Dodatkowo: polewa czekoladowa
Masło roztopić w garnuszku, dodać cukier, wodę, kakao, wymieszać, podgrzać do rozpuszczenia się cukru, następnie zdjąć z palnika i wystudzić. Do dużej miski wsypać mleko, bakalie, pokruszone wafle lub herbatniki. Na to wylać masę maślaną, dokładnie wymieszać i przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić. Po wyjęciu z formy oblać polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz