Z myślą o Tłustym Czwartku, choć nie tylko, przedstawiam przepis na oponki serowe. Są smaczne, pulchniutkie, szybkie w przygotowaniu i zdecydowanie najlepsze pierwszego dnia. Ja do moich użyłam sera z wiaderka, dlatego musiałam dodać odrobinę więcej mąki. Przepis znalazłam na Domowych Wypiekach i polecam gorąco.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Ciasto:
- 250g sera półtłustego
- 250g mąki pszennej
- 50g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki octu
- 125ml kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
- tłuszcz do smażenia
- mały kieliszek spirytusu (dodać do zimnego oleju)
- cukier puder do posypania
Ser przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, obydwa cukry, żółtka, sodę, ocet, śmietanę i zagnieść gładkie ciasto. Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1 - 1,5cm. Za pomocą szklanki wycinać w cieście kółka, a na środku kieliszkiem lub zakrętką wykroić małą dziurkę.
W dużym garnku rozgrzać tłuszcz z dodatkiem spirytusu. Oponki smażyć z obu stron, na złoty kolor, po czym ułożyć na ręcznikach papierowych, aby ociekły z tłuszczu. Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem.
Udanego smażenia :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz