wtorek, 6 lutego 2018

Oponki serowe
























Z myślą o Tłustym Czwartku, choć nie tylko, przedstawiam przepis na oponki serowe. Są smaczne, pulchniutkie, szybkie w przygotowaniu i zdecydowanie najlepsze pierwszego dnia. Ja do moich użyłam sera z wiaderka, dlatego musiałam dodać odrobinę więcej mąki. Przepis znalazłam na Domowych Wypiekach i polecam gorąco.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Ciasto:
  • 250g sera półtłustego
  • 250g mąki pszennej
  • 50g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki octu
  • 125ml kwaśnej śmietany

Dodatkowo:
  • tłuszcz do smażenia
  • mały kieliszek spirytusu (dodać do zimnego oleju)
  • cukier puder do posypania

Ser przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, obydwa cukry, żółtka, sodę, ocet, śmietanę i zagnieść gładkie ciasto. Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1 - 1,5cm. Za pomocą szklanki wycinać w cieście kółka, a na środku kieliszkiem lub zakrętką wykroić małą dziurkę.

W dużym garnku rozgrzać tłuszcz z dodatkiem spirytusu. Oponki smażyć z obu stron, na złoty kolor, po czym ułożyć na ręcznikach papierowych, aby ociekły z tłuszczu. Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem.

Udanego smażenia :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print