Zwyczajnie lubię makowce, dlatego ten przekładaniec spełnił moje kulinarne oczekiwania. Placki makowe skrywają w sobie aksamitny krem budyniowy, a całość ożywia owocowa galaretka. Ciasto może śmiało zagościć na świątecznym stole. Polecam gorąco.
Źródło: Wielka księga ciast siostry Anastazji, przepis podaję ze zmianami
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki ciasta:
- 15 dag masła
- 25 dag cukru pudru
- 6 jajek
- 10 dag płynnego miodu
- 30 dag zmielonego maku
- 5 dag kakao
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać miód, zmielony mak, kakao, sodę, cynamon, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy o wym. 22 x 32 cm, piec w temp. 180°C przez około 60 minut. Po ostudzeniu, przekroić wzdłuż na dwa blaty
Masa budyniowa:
- 1/2 l. mleka
- cukier do smaku
- 1 op. cukru waniliowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 250 margaryny Kasia
Z mleka, cukru i mąk ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć, dodając dodać ostudzony budyń.
Dodatkowo:
- paczka okrągłych biszkoptów
- 2 op. galaretki truskawkowej - rozpuszczone w 3 szk. gorącej wody
- polewa czekoladowa
Przełożenie: blat makowy - masa - biszkopty - tężejąca galaretka - masa - blat makowy - polewa czekoladowa
Udanych wypieków :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz