Jak wiadomo, jagody możemy wykorzystać na wiele sposobów. Idealnie sprawdziły się w serniku na zimno- wyszedł lekki, intensywnie owocowy i orzeźwiający. Można użyć świeżych jagód, ale poza sezonem świetnie sprawdzą się mrożone. Polecam!
Inspiracja znaleziona u Beaty.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Spód:
- 120 g ciasteczek maślanych - pokruszonych
- 50 g rozpuszczonego masła
Składniki wymieszać i wyłożyć nimi dno formy o wym. 24 x 24cm. Odstawić do lodówki.
Sernik:
- 1 kg sera twarogowego (użyłam Presidenta)
- 250 g cukru
- 6 łyżeczek żelatyny w proszku
- 8 łyżek zimnej wody
- 1,5 szk. jagód
- 2 łyżki cukru do jagód
- 4 łyżki soku z cytryny
- 200 ml śmietany kremówki
Jagody zmiksować z sokiem z cytryny oraz z cukrem. Twaróg zmiksować z cukrem, dodać zmiksowane jagody. Żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje podgrzać ją krótko, dodać do masy sernikowej. Śmietanę kremówkę zmiksować na sztywny krem, dodać do sernika i delikatnie wymieszać łopatką. Przełożyć sernik do formy i schłodzić w lodówce.
Galaretka:
- 1 szk. jagód - zmiksowanych
- 1 op. galaretki jagodowej rozpuszczonej w szklance gorącej wody
Galaretkę wymieszać z jagodami, lekko tężejącą wylać na sernik i schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz