wtorek, 13 listopada 2018

Sernik a'la Czarny Las
























Na szóste urodziny bloga, przedstawiam ciężki czekoladowy sernik, przełamany orzeźwiającą galaretką skrywającą słodkie wiśnie, a to wszystko przykryte delikatną, niczym piórko, masą śmietankową. Całość niezbyt słodka, idealna do jesiennej herbatki. Polecam!

Inspiracja: Sernik a la czarny las, ze zmianami

------------------------------------------------------------------------------------------------

Spód:
  • 70 g miękkiego masła
  • 70 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 1 żółtko
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, tworząc jednolite ciasto. Dno tortownicy o średnicy 22cm równomiernie wyłożyć ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 15 minut.

Masa serowa:
  • 500 g mielonego białego sera
  • 1/2 szk. cukru
  • 1 op. budyniu czekoladowego bez cukru
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 białko 
  • 3 jajka
Do miski włożyć ser, dodać cukier, budyń czekoladowy w proszku, białko, jajka, rozpuszczoną i lekko przestudzoną czekoladę. Wszystko krótko zmiksować, wylać na podpieczony spód, wyrównać. Piec ok. 50 minut w temp 160°C. Ostudzić w piekarniku.

Galaretka:
  • wiśnie z syropu
  • 2 op. galaretki wiśniowej
Galaretki rozpuścić w 3 szk. gorącej wody. Gdy ostygną, dodać owoce. Lekko tężejącą galaretkę wyłożyć na sernik. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Masa serowo - śmietanowa:
  • 250 g mascarpone
  • 250 śmietanki kremówki
  • 1-2 czubate łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości gorącej wody
Dodatkowo: starta czekolada do posypania

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywny krem, dodać serek mascarpone, cukier puder i żelatynę. Masę wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Wierzch posypać startą czekoladą. Ponownie schłodzić.

Udanych wypieków ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print