Na szóste urodziny bloga, przedstawiam ciężki czekoladowy sernik, przełamany orzeźwiającą galaretką skrywającą słodkie wiśnie, a to wszystko przykryte delikatną, niczym piórko, masą śmietankową. Całość niezbyt słodka, idealna do jesiennej herbatki. Polecam!
Inspiracja: Sernik a la czarny las, ze zmianami
------------------------------------------------------------------------------------------------
Spód:
- 70 g miękkiego masła
- 70 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżki kakao
- 1 żółtko
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, tworząc jednolite ciasto. Dno tortownicy o średnicy 22cm równomiernie wyłożyć ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 15 minut.
Masa serowa:
Masa serowa:
- 500 g mielonego białego sera
- 1/2 szk. cukru
- 1 op. budyniu czekoladowego bez cukru
- 100 g mlecznej czekolady
- 1 białko
- 3 jajka
Do miski włożyć ser, dodać cukier, budyń czekoladowy w proszku, białko, jajka, rozpuszczoną i lekko przestudzoną czekoladę. Wszystko krótko zmiksować, wylać na podpieczony spód, wyrównać. Piec ok. 50 minut w temp 160°C. Ostudzić w piekarniku.
Galaretka:
Galaretka:
- wiśnie z syropu
- 2 op. galaretki wiśniowej
Galaretki rozpuścić w 3 szk. gorącej wody. Gdy ostygną, dodać owoce. Lekko tężejącą galaretkę wyłożyć na sernik. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Masa serowo - śmietanowa:
Masa serowo - śmietanowa:
- 250 g mascarpone
- 250 śmietanki kremówki
- 1-2 czubate łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości gorącej wody
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywny krem, dodać serek mascarpone, cukier puder i żelatynę. Masę wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Wierzch posypać startą czekoladą. Ponownie schłodzić.
Udanych wypieków ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz