sobota, 24 listopada 2018

Kostka jabłkowo serowa



Dzisiaj ciasto, skrywające dary sadu. Wyszło dokładnie tak, jak chciałam, słodycz masy serowej przełamana została lekką kwaskowością jabłek, tworząc miłą kompozycję smakową. Polecam gorąco !

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt jasny:

  • 3 jajka
  • 50 g mąki tortowej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szk. cukru
  • 1 łyżka suchego mielonego maku
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i żółtka. Mąkę tortową, ziemniaczaną i mak wymieszać, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Dno formy o wym. 22 x 32 cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Przełożyć masę, piec około 25 minut w temp. 170-180°C. Ostudzić, zdjąć wierzchnią skórkę, przekroić biszkopt na pół.

Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg jabłek
  • 1 op. galaretki pomarańczowej
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i uprażyć na patelni. Na końcu dodać galaretkę (proszek), dokładnie wymieszać i ostudzić.

Masa serowa:
  • 700 gr. serka waniliowego homogenizowanego
  • 250 ml śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki żelatyny
  • ok. 1/4 szk. gorącej wody
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i serki. Na końcu dodać przestudzoną żelatynę.

Biszkopt - połowa masy jabłkowej - połowa masy serowej - biszkopt - reszta masy jabłkowej - reszta masy serowej - wiórki czekolady

Udanych wypieków :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print