niedziela, 18 listopada 2018

Muffinki czekoladowe z wiśniami





Mocno czekoladowe, odpowiednio wilgotne, z miłą niespodzianką w środku. Bardzo szybkie w przygotowaniu, niezawodne, gdy najdzie nas ochota na małe co nieco. Inspirację znalazłam u Anety, podaję z moimi zmianami. Polecam!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 1 szk. mąki tortowej
  • 1/2 szk. cukru
  • 1/2 szk. kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1/2 szk. oleju
  • 1/2 szk. ciepłej wody
  • kilka kropel aromatu rumowego

Dodatkowo: 1 słoiczek wiśni w syropie (opcjonalnie świeże, mrożone)

W jednej miseczce wymieszać mąkę razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia. W drugiej miseczce wymieszać cukry, jajko, olej, aromat oraz ciepłą wodę. Zawartość misek wymieszać razem tylko do połączenia składników, na koniec dodać odsączone wiśnie. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, wypełnić je ciastem do 3/4 wysokości i piec w temp. 180°C przez około 20-25 minut. Wyjąć i ostudzić.

Udanych! :)

2 komentarze:

Print