Witam Was w wiosennej odsłonie na nowej platformie bloga :) Dzisiaj przedstawiam ciasto ze szpinakiem, bardzo proste w przygotowaniu, efektowne i smaczne. Przepis znaleziony w Małej Cukierence, trochę zmodyfikowany, polecam gorąco!
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki ciasta:
- 4 jajka
- 1 szk. cukru
- 3/4 szk. oleju
- 2,5 szk. mąki krupczatki (można zastąpić 2 szk. mąki tortowej i 1/2 szk. mąki ziemniaczanej)
- 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 250g świeżego szpinaku lub 400g mrożonego
- 1 op. cukru waniliowego
Do nasączenia:
- 1/4 szk. zaparzonej herbaty
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo: pestki granatu do posypania, dżem z czarnej porzeczki
Świeży szpinak umyć i bardzo dobrze osączyć, zemleć w blenderze. Mrożony
szpinak rozmrozić i również dobrze osączyć. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka ubijać przez około 6 minut, stopniowo dodając cukier. Następnie powoli wlać olej, dodać szpinak, aromat,
wymieszać. Mąkę wsypać w 3-4 partiach, po każdym dodaniu bardzo krótko
wymieszać delikatnie szpatułką. Dno formy o wymiarach 23 x 28cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Przełożyć ciasto, wyrównać i wstawić do nagrzanego
piekarnika. Piec przez około 60-65 minut w temp. 170 st. C. Ostudzić. Poziomo odciąć około 1/3 ciasta i pokruszyć. Pozostały blat ciasta włożyć z
powrotem do formy, nasączyć i posmarować dżemem.
Składniki kremu:
- 500 g schłodzonej śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 1 op. cukru waniliowego
Żelatynę zalać 6-7 łyżkami zimnej wody i odstawić na około 10 minut, żeby
napęczniała.
Następnie podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia, nie gotować. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem
i cukrem waniliowym. Dodać serek mascarpone, ciepłą żelatynę. Na
końcu wsypać skórkę z cytryny, wymieszać. Gotowy krem wyłożyć na blat ciasta.
Wierzch posypać zielonymi okruszkami i pestkami granatu. Ciasto schłodzić przez około 2-3 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz