piątek, 5 kwietnia 2019

Leśny Mech























Witam Was w wiosennej odsłonie na nowej platformie bloga :) Dzisiaj przedstawiam ciasto ze szpinakiem, bardzo proste w przygotowaniu, efektowne i smaczne. Przepis znaleziony w Małej Cukierence, trochę zmodyfikowany, polecam gorąco!
---------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki ciasta:
  • 4 jajka
  • 1 szk. cukru
  • 3/4 szk. oleju
  • 2,5 szk. mąki krupczatki (można zastąpić 2 szk. mąki tortowej i 1/2 szk. mąki ziemniaczanej)
  • 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 250g świeżego szpinaku lub 400g mrożonego
  • 1 op. cukru waniliowego
 Do nasączenia: 
  • 1/4 szk. zaparzonej herbaty 
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo: pestki granatu do posypania, dżem z czarnej porzeczki

Świeży szpinak umyć i bardzo dobrze osączyć, zemleć w blenderze. Mrożony szpinak rozmrozić i również dobrze osączyć. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka ubijać przez około 6 minut, stopniowo dodając cukier. Następnie powoli wlać olej, dodać  szpinak, aromat, wymieszać. Mąkę wsypać w 3-4 partiach, po każdym dodaniu bardzo krótko wymieszać delikatnie szpatułką. Dno formy o wymiarach 23 x 28cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Przełożyć ciasto,  wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut w temp. 170 st. C. Ostudzić. Poziomo odciąć około 1/3 ciasta i pokruszyć. Pozostały blat ciasta włożyć z powrotem do formy, nasączyć i posmarować dżemem.

Składniki kremu:
  • 500 g schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 1 op. cukru waniliowego   
Żelatynę zalać 6-7 łyżkami zimnej wody i odstawić na około 10 minut, żeby napęczniała. Następnie podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia, nie gotować. Śmietankę  ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać serek mascarpone, ciepłą żelatynę. Na końcu wsypać skórkę z cytryny, wymieszać. Gotowy krem wyłożyć na blat ciasta. Wierzch posypać zielonymi okruszkami i pestkami granatu. Ciasto schłodzić przez około 2-3 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print