niedziela, 17 marca 2019

Wafle domowe II (mleczno - kakaowe)



Tak jak obiecałam, przedstawiam wafle w zupełnie innej odsłonie. Masy powstały na podstawie przepisu do znanych już Orzeszków. Postanowiłam jedną część pozostawić białą, ale wzbogacić ją za to bakaliami. Przepis można dowolnie modyfikować, dodać więcej bakalii lub użyć innych, ulubionych. Masy wychodzą słodkie, zwłaszcza ta biała, dlatego można użyć mniej cukru. Polecam :)

--------------------------------------------------------------------------------------------
Masa ciemna:

  • 125 g masła
  • 125 ml wody 
  • 3/4 szk. cukru 
  • 2 łyżki kakao 
  • 2,5 szk. mleka w proszku
Do roztopionego masła dodać cukier, wodę i kakao. Po lekkim przestudzeniu do masy wsypać mleko w proszku i energicznie wymieszać.

Masa jasna:

  • 125 g masła
  • 125 ml wody 
  • 3/4 szk. cukru 
  • 2,5 szk. mleka w proszku 
  • 100 g mielonych orzechów włoskich 
  • 100 g suszonej żurawiny
Do roztopionego masła dodać cukier i wodę. Po lekkim przestudzeniu do masy wsypać mleko w proszku i energicznie wymieszać Dodać orzechy i posiekaną żurawinę, wymieszać.

Dodatkowo: paczka wafli

Masą przekładać wafle. Przycisnąć deszczułką i odstawić, najlepiej na noc, do lodówki. Po zastygnięciu pokroić.

Udanych! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print