niedziela, 21 kwietnia 2019

Babka bakaliowa





































Na półmetku świąt spieszę do Was z życzeniami i smaczną babką z bakaliami. Pierwszy raz robiłam babkę w formie silikonowej i jeśli kiedykolwiek mieliście obiekcje co do niej, szczerze polecam. To była bardzo przyjemna i niekłopotliwa współpraca, od początku do końca :) Jeśli chodzi o samą babkę, jest mega szybka i prosta w wykonaniu, a przy tym bardzo smaczna, no bo jak może być inaczej, kiedy jest najeżona bakaliami i oblana gorzką czekoladą? Przepis niemal w ostatniej chwili, ku uciesze Męża, znalazłam tutaj, polecam nie tylko na wielkanocny stół :) 

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 i 1/4 szk. mąki pszennej
  •  2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2/3 szk. cukru 
  • 1 kostka masła 
  • 15 dag bakalii 
  • 1 łyżeczka kakao
  • szczypta soli 
Dodatkowo: polewa czekoladowa

Białka z solą ubijać przez minutę, następnie małymi porcjami dodać cukier i ubić do sztywności. Dodać żółtka i wymieszać z przesianymi mąkami i proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać rozpuszczone i przestudzone masło. Około 1/4 ciasta przelać do osobnej miseczki i wymieszać z kakao, a do jasnej części dodać bakalie. Ciasto przełożyć warstwami do formy na babkę i piec około 40 minut w temp. 175 st. C. Ostudzić, oblać polewą

Udanych wypieków :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print