niedziela, 10 listopada 2019

Pleśniak

W każdym starym zeszycie można spotkać przepis na pleśniaka. Ponadczasowe ciasto, łączące w sobie słodycz przełamaną kwaśną nutką porzeczki, idealnie sprawdzi się na co dzień i od święta. Przepis od Doroty, polecam gorąco!
 --------------------------------------------------------------------------------------
 Składniki na ciasto:
  • 200 g masła
  • 5 żółtek
  • 400 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, podzielić na 3 równe części, do jednej z nich dodać kakao i ponownie zagnieść. Gładkie ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 60 minut.

Dodatkowo: słoik dżemu z czarnej porzeczki, biała czekolada do dekoracji
Beza:
  • 5 białek
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę, dodając małymi porcjami cukier. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.

Blachę o wymiarach 23 x 28 cm wyłożyć pergaminem. Jasne ciasto zetrzeć na tarce na dno formy, wyrównać. Posmarować warstwą dżemu porzeczkowego Na to zetrzeć ciemną część ciasta i delikatnie wyłożyć na nie pianę z białek. Na wierzch zetrzeć ostatnią, jasną część ciasta.

Piec około 45 minut w temperaturze 180ºC.  Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Ozdobić strużkami białej czekolady.

Udanych wypieków :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print