W każdym starym zeszycie można spotkać przepis na
pleśniaka. Ponadczasowe ciasto, łączące w sobie słodycz przełamaną kwaśną nutką
porzeczki, idealnie sprawdzi się na co dzień i od święta. Przepis od Doroty,
polecam gorąco!
--------------------------------------------------------------------------------------
Składniki
na ciasto:
- 200 g masła
- 5 żółtek
- 400 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
Z podanych
składników szybko zagnieść ciasto, podzielić na 3 równe części, do jednej
z nich dodać kakao i ponownie zagnieść. Gładkie ciasto owinąć folią
spożywczą i włożyć do lodówki na 60 minut.
Dodatkowo: słoik dżemu z czarnej porzeczki, biała czekolada do dekoracji
Beza:
- 5 białek
- 250 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na
sztywną pianę, dodając małymi porcjami cukier. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną
i delikatnie wymieszać.
Blachę o
wymiarach 23 x 28 cm wyłożyć pergaminem. Jasne ciasto zetrzeć na tarce na dno
formy, wyrównać. Posmarować warstwą dżemu porzeczkowego Na to zetrzeć ciemną
część ciasta i delikatnie wyłożyć na nie pianę z białek. Na wierzch
zetrzeć ostatnią, jasną część ciasta.
Piec około 45
minut w temperaturze 180ºC. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Ozdobić
strużkami białej czekolady.
Udanych
wypieków :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz