Ciasto z samą nazwą, poza wyglądem, ma niewiele
wspólnego. Dzięki polewie na bazie mleka w proszku jest górą słodkości, dlatego
warto przełamać ową słodycz nutką kwaśnego dżemu. Ciasto jest proste w
przygotowaniu, dosyć efektowne, z niekłamaną dumą może zaprezentować się na świątecznym
stole. Polecam gorąco!
--------------------------------------------------------------------------------------
Składniki biszkoptu:
- 4 jaja
- 3/4 szk. cukru
- 3/4 szk. mąki
- 1 op. budyniu o smaku toffi
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżki kakao
- szczypta soli
Białka ubić ze
szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, mąkę
wymieszaną z proszkiem budyniowym, kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie
połączyć. Biszkopt przelać do formy o wym. 23 x 28cm, wyłożonej pergaminem.
Piec w 180°C przez około 30 minut. Wystudzić, przekroić wzdłuż na dwa blaty.
Każdy z blatów posmarować dżemem z czarnej porzeczki.
Dodatkowo: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki, paczka okrągłych biszkoptów
Krem budyniowy:
- 2 op. budyniu śmietankowego
- 2 szk. mleka
- 4 łyżki cukru
- 200 g masła
- kilka kropel aromatu cytrynowego
Budyń ugotować
na mleku, dodając cukier. Po ostudzeniu utrzeć z masłem i aromatem. Gładki krem
rozsmarować na każdym z blatów, złożyć.
Okrągłe
biszkopty przekroić na pół i powtykać pionowo w krem.
Składniki
mlecznej polewy:
- 200 g masła
- 1/2 szk. wody
- 1/2 szk. cukru
- 2 szk. mleka w proszku + 1 łyżka
- 1,5 łyżki kakao
Masło roztopić,
następnie dodać wodę oraz cukier i mieszając doprowadzić do wrzenia. Ostudzić.
Wsypać mleko w proszku cały czas mieszając. Gotowy krem podzielić na dwie
części, do jednej dodać kakao, do drugiej łyżkę mleka w proszku. Dokładnie
wymieszać i szybko wylać na ciasto, tworząc na cieście fikuśne esy floresy.
Schłodzić w lodówce przez co najmniej kilka godzin.
Udanych
wypieków ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz