niedziela, 24 listopada 2019

Góra lodowa


Ciasto z samą nazwą, poza wyglądem, ma niewiele wspólnego. Dzięki polewie na bazie mleka w proszku jest górą słodkości, dlatego warto przełamać ową słodycz nutką kwaśnego dżemu. Ciasto jest proste w przygotowaniu, dosyć efektowne, z niekłamaną dumą może zaprezentować się na świątecznym stole. Polecam gorąco!
--------------------------------------------------------------------------------------
Składniki biszkoptu:
  • 4 jaja
  • 3/4 szk. cukru
  • 3/4 szk. mąki
  • 1 op. budyniu o smaku toffi
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki kakao
  • szczypta soli
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem budyniowym, kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Biszkopt przelać do formy o wym. 23 x 28cm, wyłożonej pergaminem. Piec w 180°C przez około 30 minut. Wystudzić, przekroić wzdłuż na dwa blaty.  Każdy z blatów posmarować dżemem z czarnej porzeczki.    

Dodatkowo: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki, paczka okrągłych biszkoptów

Krem budyniowy:
  • 2 op. budyniu śmietankowego
  • 2 szk. mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 200 g masła
  • kilka kropel aromatu cytrynowego
Budyń ugotować na mleku, dodając cukier. Po ostudzeniu utrzeć z masłem i aromatem. Gładki krem rozsmarować na każdym z blatów, złożyć.
Okrągłe biszkopty przekroić na pół i powtykać pionowo w krem.

Składniki mlecznej polewy:
  • 200 g masła
  • 1/2 szk. wody
  • 1/2 szk. cukru
  • 2 szk. mleka w proszku + 1 łyżka
  • 1,5 łyżki kakao
Masło roztopić, następnie dodać wodę oraz cukier i mieszając doprowadzić do wrzenia. Ostudzić. Wsypać mleko w proszku cały czas mieszając. Gotowy krem podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, do drugiej łyżkę mleka w proszku. Dokładnie wymieszać i szybko wylać na ciasto, tworząc na cieście fikuśne esy floresy. Schłodzić w lodówce przez co najmniej kilka godzin. 

Udanych wypieków ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print