poniedziałek, 18 listopada 2019

Sernik z jabłkami i musem czekoladowym


Pozostając w jesienno jabłkowej tonacji, dzisiaj propozycja sernika na kruchym cieście, otulonego masą jabłkową i delikatnym musem czekoladowym. Całość przykryta herbatnikowym kożuszkiem tworzy ciekawą kompozycję smakową. Ciasto na pozór pracochłonne, ale warte efektu końcowego. Inspiracja zaczerpnięta z internetu, podaję z  moimi zmianami.
--------------------------------------------------------------------

Ciasto kruche:
  • 3 szk. mąki pszennej 
  • 200g masła 
  • 2 żółtka 
  • 3/4 szk. cukru pudru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki kakao 
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 60 minut. Dno przygotowanej formy o wymiarach 33x21 wylepić ciastem, piec około 15 minut w temperaturze 180°C.

Masa serowa:
  • 1 kg twarogu, dwukrotnie zmielonego 
  • 4 jajka 
  • 2 białka (z kruchego ciasta) 
  • 1 szk. cukru 
  • 1 op. budyniu śmietankowego
Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem, dodawać po łyżce ser i proszek budyniowy. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z serem. Masę wylać na podpieczony kruchy spód i piec ok. 60 minut w 160°C. Wystudzić.

Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg jabłek 
  • 0,5 szk. cukru 
  • 2 op. galaretki pomarańczowej
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przesmażyć z cukrem na patelni. Dodać suche galaretki i dokładnie wymieszać, przestudzić. Jabłka wyłożyć na podpieczoną masę serową, odstawić do całkowitego stężenia.

Mus czekoladowy:
  • 500ml śmietany 30% 
  • 200g czekolady mlecznej 
  • 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody 
  • 2 łyżki cukru pudru.
Dodatkowo: kakaowe herbatniki

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Kremówkę ubić na sztywny krem, dodać cukier puder, przestudzoną roztopioną czekoladę i żelatynę. Wymieszać i wylać na masę jabłkową.

Wierzch obsypać pokruszonymi herbatnikami kakaowymi. Odstawić do całkowitego stężenia, najlepiej na kilka godzin.

Udanych wypieków :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print