Pozostając w jesienno jabłkowej tonacji, dzisiaj propozycja sernika na kruchym cieście, otulonego masą jabłkową i delikatnym musem czekoladowym. Całość przykryta herbatnikowym kożuszkiem tworzy ciekawą kompozycję smakową. Ciasto na pozór pracochłonne, ale warte efektu końcowego. Inspiracja zaczerpnięta z internetu, podaję z moimi zmianami.
--------------------------------------------------------------------
Ciasto kruche:
- 3 szk. mąki pszennej
- 200g masła
- 2 żółtka
- 3/4 szk. cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Masa serowa:
- 1 kg twarogu, dwukrotnie zmielonego
- 4 jajka
- 2 białka (z kruchego ciasta)
- 1 szk. cukru
- 1 op. budyniu śmietankowego
Żółtka utrzeć z
cukrem na puszysty krem, dodawać po łyżce ser i proszek budyniowy. Białka ubić
na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z serem. Masę wylać na podpieczony
kruchy spód i piec ok. 60 minut w 160°C. Wystudzić.
Masa jabłkowa:
- 1,5 kg jabłek
- 0,5 szk. cukru
- 2 op. galaretki pomarańczowej
Jabłka obrać i zetrzeć
na tarce o grubych oczkach. Przesmażyć z cukrem na patelni. Dodać suche
galaretki i dokładnie wymieszać, przestudzić. Jabłka wyłożyć na podpieczoną
masę serową, odstawić do całkowitego stężenia.
Mus czekoladowy:
- 500ml śmietany 30%
- 200g czekolady mlecznej
- 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody
- 2 łyżki cukru pudru.
Dodatkowo: kakaowe herbatniki
Czekoladę
rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Kremówkę ubić na sztywny krem, dodać
cukier puder, przestudzoną roztopioną czekoladę i żelatynę. Wymieszać i wylać
na masę jabłkową.
Wierzch obsypać
pokruszonymi herbatnikami kakaowymi. Odstawić do całkowitego stężenia,
najlepiej na kilka godzin.
Udanych
wypieków :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz