Sernik papieski to dosyć ciężki sernik na kruchym cieście. Orzechowa beza została oblana słodką masą kajmakową i obsypana uprażonym słonecznikiem. Smaczna propozycja na nadchodzące święta. Przepis znaleziony w internecie, polecam!
-------------------------------------------------------
Ciasto kruche:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 100 g masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać
pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w
lodówce przez ok. 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkować na dno
przygotowanej formy o wym. 33 x 21cm. Podpiec przez 15 minut.
Masa serowa:
- 1400 g sera białego 3 krotnie zmielonego
- 300 g cukru
- 250 ml śmietany 18%
- 125 ml oleju
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 250 ml mleka
- 2 op. budyniu waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Jajka oraz żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodać ser, olej, śmietanę oraz wymieszane z mlekiem budynie i mąkę. Miksować na
wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę serową wylać na
podpieczone ciasto kruche. Piec przez ok. 45 minut w 180 st. C.
Beza z orzechami:
- 6 białek (z ciasta i masy serowej)
- 5 łyżek cukru
- ok. 80 g orzechów zmielonych
- ok. 120 g orzechów posiekanych
- 1 łyżka kaszy manny
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 szczypta soli
Białka ubić na sztywno z solą, pod koniec dodając
cukier. Na koniec dodać orzechy wymieszane z mąką oraz kaszą manną i delikatnie
wymieszać. Całość wyłożyć równomiernie na podpieczony sernik i wstawić do piekarnika na ok. 30 minut. Ostudzić w piekarniku przy lekko uchylonych
drzwiczkach.
Masa kajmakowa:
- 1 puszka masy kajmakowej
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
Masło zmiksować z masą kajmakową do uzyskania jednolitej
masy i równomiernie rozsmarować na zimnej bezie.
Prażony słonecznik:
- 200 g słonecznika
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło z cukrem. Dodać
słonecznik i uprażyć na złoty kolor. Całkowicie wystudzić i posypać masę kajmakową.
Udanych wypieków :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz