sobota, 7 grudnia 2019

Sernik papieski





Sernik papieski to dosyć ciężki sernik na kruchym cieście. Orzechowa beza została oblana słodką masą kajmakową i obsypana uprażonym słonecznikiem. Smaczna propozycja na nadchodzące święta. Przepis znaleziony w internecie, polecam!
-------------------------------------------------------
Ciasto kruche:
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez ok. 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkować na dno przygotowanej formy o wym. 33 x 21cm. Podpiec przez 15 minut.

Masa serowa:
  • 1400 g sera białego 3 krotnie zmielonego
  • 300 g cukru
  • 250 ml śmietany 18%
  • 125 ml oleju
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 250 ml mleka
  • 2 op. budyniu waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Jajka oraz żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać ser, olej, śmietanę oraz wymieszane z mlekiem budynie i mąkę. Miksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę serową wylać na podpieczone ciasto kruche. Piec przez ok. 45 minut w 180 st. C.

Beza z orzechami:
  •  6 białek (z ciasta i masy serowej)
  • 5 łyżek cukru
  • ok. 80 g orzechów zmielonych
  • ok. 120 g orzechów posiekanych
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
Białka ubić na sztywno z solą, pod koniec dodając cukier. Na koniec dodać orzechy wymieszane z mąką oraz kaszą manną i delikatnie wymieszać. Całość wyłożyć równomiernie na podpieczony sernik i wstawić do piekarnika na ok. 30 minut. Ostudzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Masa kajmakowa:
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
Masło zmiksować z masą kajmakową do uzyskania jednolitej masy i równomiernie rozsmarować na zimnej bezie.

Prażony słonecznik:
  • 200 g słonecznika
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło z cukrem. Dodać słonecznik i uprażyć na złoty kolor. Całkowicie wystudzić i posypać masę kajmakową.

Udanych wypieków :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print