Dwukolorowe muffinki kryjące w sobie wiśniową
niespodziankę, przykryte zieloną czapą, zabiorą nas w podróż miłych doznań
smakowych. Jak na muffinki przystało, są szybkie w przygotowaniu i
bezproblemowe. Polecam!
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki:
- 3 jajka
- 1 szk. cukru
- 1/2 szk. oleju
- 1/2 szk. jogurtu naturalnego
- 2 szk. mąki + 1 łyżka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szk. maku
- kilka kropli olejku arakowego
- słoik wiśni w syropie
Jajka ubić z cukrem, dodać olej, jogurt, aromat i mąkę
z proszkiem do pieczenia.
Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać mak,
do drugiej łyżkę mąki, wymieszać.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej
włożyć łyżkę jasnego ciasta, kilka wiśni i łyżkę ciasta z makiem. Piec w temp.
170 st. C przez 25 minut. Ostudzić na kratce.
Krem:
- 200ml śmietany 30%
- 200 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości gorącej wody
- barwnik spożywczy i cukrowe perełki do dekoracji
Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier, serek,
barwnik i przestudzoną żelatynę. Udekorować muffinki kremem i ozdobić
perełkami.
Udanych wypieków :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz