wtorek, 3 grudnia 2019

Muffinki choinki


Dwukolorowe muffinki kryjące w sobie wiśniową niespodziankę, przykryte zieloną czapą, zabiorą nas w podróż miłych doznań smakowych. Jak na muffinki przystało, są szybkie w przygotowaniu i bezproblemowe. Polecam!
--------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:
  • 3 jajka
  • 1 szk. cukru
  • 1/2 szk. oleju
  • 1/2 szk. jogurtu naturalnego
  • 2 szk. mąki + 1 łyżka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szk. maku
  • kilka kropli olejku arakowego
  • słoik wiśni w syropie

Jajka ubić z cukrem, dodać olej, jogurt, aromat i mąkę z proszkiem do pieczenia. 
Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać mak, do drugiej łyżkę mąki, wymieszać.

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej włożyć łyżkę jasnego ciasta, kilka wiśni i łyżkę ciasta z makiem. Piec w temp. 170 st. C przez 25 minut. Ostudzić na kratce.

Krem:
  • 200ml śmietany 30%
  • 200 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości gorącej wody
  • barwnik spożywczy i cukrowe perełki do dekoracji

Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier, serek, barwnik i przestudzoną żelatynę. Udekorować muffinki kremem i ozdobić perełkami.

Udanych wypieków :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print