Lebkuchen to tradycyjne niemieckie pierniczki. Są mięciutkie, pachnące, rozpływają się w ustach. Świetna alternatywa dla zapominalskich, ponieważ nie wymagają długiego leżenia. Przepis podglądnięty u Doroty, polecam!
-------------------------------------------------------------
Składniki na 30 sztuk:
- 250 g mąki pszennej
- 85 g zmielonych migdałów
- 3 łyżeczki przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 ml płynnego miodu
- 85 g masła
- pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
Mąkę, migdały, przyprawę
korzenną, cynamon, proszek i sodę wymieszać w misce.
W garnuszku z
grubym dnem umieścić masło i miód, podgrzewać, mieszając, do roztopienia masła.
Lekko przestudzić i wlać do suchych składników. Dodać skórkę pomarańczową i
wymieszać. Lekko lepiące przykryć ściereczką i odstawić do całkowitego
wystudzenia.
Z ciasta robić
kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego. Układać na blaszkach wyłożonych pergaminem
w dużych odległościach od siebie, ponieważ bardzo urosną. Każdą kulkę
spłaszczyć trochę łyżką. Dla ułatwienia kulki można formować wilgotnymi dłońmi,
ciasto nie będzie się wówczas lepić.
Piec w
temperaturze 180ºC przez 15 minut. Pierniczki zaraz po upieczeniu są bardzo
miękkie, po kilku minutach można przenieść je na kratkę do wystudzenia.
Stwardnieją, ale po pokryciu lukrem znów zmiękną.
Składniki na lukier:
- 2 szklanki cukru pudru
- kilka łyżek gorącej wody
Cukier puder
wsypać do miseczki. Dolewać powoli gorącą wodę, mieszając i rozcierając grzbietem
łyżki. Gdy lukier będzie lejący, zanurzać w nim pierniczki i odkładać na kratkę
do całkowitego zastygnięcia lukru.
Udanych wypieków :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz