wtorek, 17 grudnia 2019

Pierniczki Lebkuchen



Lebkuchen to tradycyjne niemieckie pierniczki. Są mięciutkie, pachnące, rozpływają się w ustach. Świetna alternatywa dla zapominalskich, ponieważ  nie wymagają długiego leżenia. Przepis podglądnięty u Doroty, polecam!
-------------------------------------------------------------
 
Składniki na 30 sztuk:
  • 250 g mąki pszennej
  • 85 g zmielonych migdałów
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 ml płynnego miodu
  • 85 g masła
  • pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
Mąkę, migdały, przyprawę korzenną, cynamon, proszek i sodę wymieszać w misce.
W garnuszku z grubym dnem umieścić masło i miód, podgrzewać, mieszając, do roztopienia masła. Lekko przestudzić i wlać do suchych składników. Dodać skórkę pomarańczową i wymieszać. Lekko lepiące przykryć ściereczką i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego. Układać na blaszkach wyłożonych pergaminem w dużych odległościach od siebie, ponieważ bardzo urosną. Każdą kulkę spłaszczyć trochę łyżką. Dla ułatwienia kulki można formować wilgotnymi dłońmi, ciasto nie będzie się wówczas lepić.
Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut. Pierniczki zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie, po kilku minutach można przenieść je na kratkę do wystudzenia. Stwardnieją, ale po pokryciu lukrem znów zmiękną.

Składniki na lukier:
  • 2 szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek gorącej wody
Cukier puder wsypać do miseczki. Dolewać powoli gorącą wodę, mieszając i rozcierając grzbietem łyżki. Gdy lukier będzie lejący, zanurzać w nim pierniczki i odkładać na kratkę do całkowitego zastygnięcia lukru.

Udanych wypieków :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print