sobota, 28 grudnia 2019

Makowe roladki w masie serowej


Kruche ciasto skrywa w sobie makowe roladki otulone masą serową. Ciasto jest dosyć pracochłonne, ale finalne połączenie smaków rekompensuje trud włożony w pracę. Nikogo nie muszę przekonywać, że własnoręcznie zrobiona masa makowa będzie najlepsza i takiej tu użyłam. W tym przepisie zostaje aż 9 białek, można je zamrozić i wykorzystać do innych wypieków. Przepis pochodzi ze zbioru ciast siostry Anastazji, polecam z malutkimi zmianami.
----------------------------------------------------------
Składniki na ciasto:
  • 80 dag mąki pszennej 
  • 1 ½ szk. cukru pudru 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 30 dag margaryny 
  • ½ szk. kwaśnej śmietany 
  • 1 jajo 
  • 5 żółtek
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 5 równych części. 3 części włożyć do lodówki na 30 minut.

Dwie części ciasta rozwałkować do dwóch form o wym. 33 x 21cm, wyłożonych pergaminem. Piec w temp. 180 stopni przez 25- 30 minut. Ostudzić.

Masa makowa:
  • 2 ½ szk. suchego maku 
  • 1 szk. cukru 
  • 4 jaja 
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 łyżka kakao 
  • ½ łyżeczki sody 
  • 2 łyżki miodu 
  • olejek migdałowy 
  • 150 g bakalii
Mak sparzyć i zmielić 3 razy. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną na puch. Dodać mak i pozostałe składniki. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą makową.

Na schłodzone i rozwałkowane trzy części ciasta kruchego wyłożyć mak i zwinąć rolady. Przełożyć do formy wyłożonej pergaminem, wyrównać tak, aby stanowiły jednolity placek. Piec 35- 40 minut w temp 180 stopni. Ostudzić.

Masa serowa:
  • 1 kg sera białego dwukrotnie zmielonego 
  • 1 ½ szk. cukru
  •  4 żółtka 
  • 1 op. cukru waniliowego 
  • 1 op. budyniu śmietankowego 
  • ¼ szk. mleka
Ser wymieszać z cukrami i żółtkami, smażyć około 5 minut. W zimnym mleku rozrobić budyń i dodać do masy serowej, energicznie wymieszać i zagotować.

Dodatkowo: polewa czekoladowa

WYKONANIE: blat ciasta kruchego  - ½  ciepłej masy serowej - makowe rolady - ½ ciepłej  masy serowej - blat ciasta kruchego - polewa czekoladowa

Udanych wypieków :)    
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print