Kruche ciasto skrywa w sobie makowe roladki otulone
masą serową. Ciasto jest dosyć pracochłonne, ale finalne połączenie smaków
rekompensuje trud włożony w pracę. Nikogo nie muszę przekonywać, że
własnoręcznie zrobiona masa makowa będzie najlepsza i takiej tu użyłam. W tym przepisie zostaje aż 9 białek, można je zamrozić i wykorzystać do innych wypieków. Przepis pochodzi ze zbioru ciast siostry Anastazji, polecam z
malutkimi zmianami.
----------------------------------------------------------
Składniki na ciasto:
- 80 dag mąki pszennej
- 1 ½ szk. cukru pudru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 dag margaryny
- ½ szk. kwaśnej śmietany
- 1 jajo
- 5 żółtek
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto.
Podzielić na 5 równych części. 3 części włożyć do lodówki na 30 minut.
Dwie części ciasta rozwałkować do dwóch form o wym.
33 x 21cm, wyłożonych pergaminem. Piec w temp. 180 stopni przez 25- 30 minut.
Ostudzić.
Masa makowa:
- 2 ½ szk. suchego maku
- 1 szk. cukru
- 4 jaja
- 1 łyżka margaryny
- 1 łyżka kakao
- ½ łyżeczki sody
- 2 łyżki miodu
- olejek migdałowy
- 150 g bakalii
Mak sparzyć i zmielić 3 razy. Żółtka utrzeć z cukrem i
margaryną na puch. Dodać mak i pozostałe składniki. Białka ubić na sztywno i
delikatnie połączyć z masą makową.
Na schłodzone i rozwałkowane trzy części ciasta
kruchego wyłożyć mak i zwinąć rolady. Przełożyć do formy wyłożonej pergaminem,
wyrównać tak, aby stanowiły jednolity placek. Piec 35- 40 minut w temp 180
stopni. Ostudzić.
Masa serowa:
- 1 kg sera białego dwukrotnie zmielonego
- 1 ½ szk. cukru
- 4 żółtka
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 op. budyniu śmietankowego
- ¼ szk. mleka
Ser wymieszać z cukrami i żółtkami, smażyć około 5
minut. W zimnym mleku rozrobić budyń i dodać do masy serowej, energicznie wymieszać i
zagotować.
Dodatkowo: polewa czekoladowa
WYKONANIE: blat ciasta
kruchego - ½ ciepłej masy serowej - makowe rolady - ½ ciepłej
masy serowej - blat ciasta kruchego - polewa czekoladowa
Udanych wypieków :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz