niedziela, 5 stycznia 2020

Chomikowiec


Mocno najeżone bakaliami placki przełożone musem brzoskwiniowym i słodziutką masą chałwową tworzą ciekawą kompozycję smakową. Chomikowiec to dobra alternatywa dla białek, które pozostały nam z innych wypieków. Polecam gorąco i życzę słodkiego Nowego Roku! :)
--------------------------------------------------------------
Ciasto bakaliowe:
  • 20 dag pokrojonych fig
  • 20 dag rodzynek
  • 10 dag orzechów włoskich mielonych
  • 10 dag orzechów włoskich krojonych
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 12 białek
  • 12 łyżek cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem, dodać bakalie, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy o wym. 33 x 21cm i piec w temp. 170 stopni C przez około 40 minut. Ostudzić, przekroić wzdłuż na dwa blaty.

Mus brzoskwiniowy:
  • puszka brzoskwiń (850g)
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
Brzoskwinie wraz z sokiem z puszki 'zblenderować' i zagotować. Dodać suche galaretki i wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić. Rozsmarować na pierwszym blacie ciasta, przykryć drugim blatem.

Masa chałwowa:
  • 1 łyżka żelatyny
  • 400 ml śmietanki kremówki, zimnej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250g chałwy waniliowej
Dodatkowo: wiórki gorzkiej czekolady

Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody i odstawić na 10 minut. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia się żelatyny, nie gotować.
150 ml śmietanki wlać do rondelka, dodać połowę pokruszonej chałwy i podgrzewać mieszając do rozpuszczenia się chałwy. Połączyć z płynną żelatyną i dokładnie wymieszać. Ostudzić.
Resztę śmietanki ubić na sztywny krem, pod koniec dodając cukier puder. Połączyć z roztopioną chałwą, delikatnie wymieszać i połączyć z resztą pokruszonej chałwy. Gotowym kremem przykryć drugi blat ciasta, wyrównać, posypać wiórkami czekolady.

Udanych wypieków :)

2 komentarze:

Print