Mocno najeżone bakaliami placki przełożone musem brzoskwiniowym i słodziutką masą chałwową tworzą ciekawą kompozycję smakową. Chomikowiec to dobra alternatywa dla białek, które pozostały nam z innych wypieków. Polecam gorąco i życzę słodkiego Nowego Roku! :)
--------------------------------------------------------------
Ciasto
bakaliowe:
- 20 dag pokrojonych fig
- 20 dag rodzynek
- 10 dag orzechów włoskich mielonych
- 10 dag orzechów włoskich krojonych
- 2 łyżki mąki pszennej
- 12 białek
- 12 łyżek cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić z
cukrem, dodać bakalie, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie
wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy o wym. 33 x 21cm i piec w
temp. 170 stopni C przez około 40 minut. Ostudzić, przekroić wzdłuż na dwa
blaty.
Mus
brzoskwiniowy:
- puszka brzoskwiń (850g)
- 2 galaretki brzoskwiniowe
Brzoskwinie
wraz z sokiem z puszki 'zblenderować' i zagotować. Dodać suche galaretki i
wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić. Rozsmarować na pierwszym blacie ciasta,
przykryć drugim blatem.
Masa chałwowa:
- 1 łyżka żelatyny
- 400 ml śmietanki kremówki, zimnej
- 2 łyżki cukru pudru
- 250g chałwy waniliowej
Dodatkowo: wiórki gorzkiej czekolady
Żelatynę
namoczyć w 2 łyżkach wody i odstawić na 10 minut. Następnie podgrzewać do
rozpuszczenia się żelatyny, nie gotować.
150 ml
śmietanki wlać do rondelka, dodać połowę pokruszonej chałwy i podgrzewać
mieszając do rozpuszczenia się chałwy. Połączyć z płynną żelatyną i dokładnie
wymieszać. Ostudzić.
Resztę
śmietanki ubić na sztywny krem, pod koniec dodając cukier puder. Połączyć z
roztopioną chałwą, delikatnie wymieszać i połączyć z resztą pokruszonej chałwy.
Gotowym kremem przykryć drugi blat ciasta, wyrównać, posypać wiórkami
czekolady.
Udanych
wypieków :)
bardzo ciekawy wypiek:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, zachęcam do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuń