wtorek, 14 stycznia 2020

Pomarańczowy sernik na piernikowym spodzie


Delikatny, cudownie pachnący serniczek idealnie sprawdził się na naszym świątecznym stole. Jeden z lepszych serników, jakie dotąd jadłam. Przepis podglądnięty u Dagity, podaję z małymi zmianami. Polecam!

--------------------------------------------------------------------

Piernikowy spód:
  • 1/3 kostki masła 
  • 1/2 szk. cukru 
  • 1 łyżka miodu 
  • 50 g czekolady gorzkiej 
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika 
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1/2 szk. mleka 
  • 2 jajka
  • 1 szk. mąki pszennej

Masło roztopić z cukrem i wymieszać. Dodać miód, połamaną czekoladę, przyprawę do piernika oraz kakao, podgrzewać do połączenia wszystkich składników, zdjąć z ognia. Dodać sodę, mleko, jajka oraz mąkę i zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przelać do przygotowanej formy o wymiarach 33 x 21 cm i piec 15 minut w temp. 180°C.
  
Masa serowa:
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 400 g śmietany 18%
  • 8 jajek
  • 1,5 szk. cukru
  • 3op. budyniu śmietankowego
  • 1 pomarańcza (puree)
  • 100 g rodzynek
  • 50 g skórki pomarańczowej

Rodzynki sparzyć we wrzątku i ostudzić. Obraną i pozbawioną białych błonek pomarańczę zmiksować na puree. Wszystkie składniki masy serowej zmiksować do połączenia. Masę serową przelać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć rodzynki oraz skórkę pomarańczową i delikatnie zanurzyć je w masie serowej. Piec ok. 60 minut w temp. 180°C. Ostudzić w uchylonym piekarniku.

Polewa:
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 100 ml śmietany 30%

Śmietanę podgrzać w rondelku, nie gotować. Dodać połamaną czekoladę, odstawić na 2 minuty, po czym wymieszać i wylać na ostudzony sernik

Udanych wypieków ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print