poniedziałek, 30 marca 2020

Babka marmurkowa














Delikatna, idealnie wilgotna i cudownie pachnąca babka, do tego szybka w wykonaniu i niekłopotliwa. Dość zalet, by pokusić się o jej wykonanie. Polecam :)
------------------------------------------------------------------

Składniki:
  • 5 jaj
  • ¾ szk. cukru pudru
  • 1 ½ szk. mąki pszennej
  • 3/5 kostki margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • olejek cytrynowy
  • pół szklanki drobnych bakalii
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając stopniowo po jednym żółtku. Gdy masa będzie puszysta, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olejek cytrynowy, bakalie, dokładnie wymieszać, dodać pianę z białek. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać kakao wymieszane z łyżką cukru i wymieszać. Obie masy wyłożyć do formy warstwami i lekko wymieszać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temp. 180°C. Ostudzone posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków :)

3 komentarze:

  1. Z samego wyglądu już wydaje się pyszna. Postaram się jutro zrobić własną na bazie podanego tutaj przepisu. Moja ostania z książki wyszła dość zakalcowata. Mam nadzieję, że ta będzie super. Choć może być to też wina piekarnika. Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń

Print