Ananasek to
jedno z wielu ciast siostry Anastazji. Dosyć efektownie się prezentuje, nie
jest kłopotliwe w wykonaniu, polecam!
-------------------------------------------------------
Ciasto makowo -
kokosowe:
- 5 białek
- 20 dag cukru
- 20 dag sparzonego i zmielonego maku
- 20 dag wiórek kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na
sztywno, pod koniec dodając porcjami cukier. Dodać mak, wiórki kokosowe, lekko
wymieszać i wyłożyć na przygotowaną formę o wym. 22 x 32cm. Piec około 20 minut
w temp. 170 st. C. Ostudzić.
Krem:
- 2 op. galaretki cytrynowej
- 5 żółtek
- 1 kostka masła
- 1 op. budyniu śmietankowego
- 1/2 l. mleka
Galaretki
rozpuścić w 1 szklance wody, ostudzić.
W odrobinie
mleka roztrzepać żółtka i budyń, resztę mleka zagotować, połączyć i ugotować
budyń, ostudzić. Masło utrzeć, dodając budyń i tężejącą cytrynową
galaretkę.
Dodatkowo:
- 1 puszka ananasów
- 2 paczki delicji
- 2 op. galaretki truskawkowej rozpuszczone w 3 szk. gorącej wody
Przełożenie
ciasta:
Na ciasto
wyłożyć połowę kremu, ułożyć pokrojone w kostkę ananasy, przykryć pozostałą
częścią kremu, wyrównać. Ułożyć delicje i zalać tężejącą truskawkową galaretką.
Ostawić w chłodne miejsce na kilka godzin.
Udanych
wypieków :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz