sobota, 4 kwietnia 2020

Ananasek


Ananasek to jedno z wielu ciast siostry Anastazji. Dosyć efektownie się prezentuje, nie jest kłopotliwe w wykonaniu, polecam!
-------------------------------------------------------
Ciasto makowo - kokosowe:
  • 5 białek
  • 20 dag cukru
  • 20 dag sparzonego i zmielonego maku
  • 20 dag wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając porcjami cukier. Dodać mak, wiórki kokosowe, lekko wymieszać i wyłożyć na przygotowaną formę o wym. 22 x 32cm. Piec około 20 minut w temp. 170 st. C. Ostudzić.
  
Krem:
  •  2 op. galaretki cytrynowej
  •  5 żółtek
  • 1 kostka masła
  • 1 op. budyniu śmietankowego
  • 1/2 l. mleka
Galaretki rozpuścić w 1 szklance wody, ostudzić.
W odrobinie mleka roztrzepać żółtka i budyń, resztę mleka zagotować, połączyć i ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć, dodając budyń i tężejącą cytrynową galaretkę.  

Dodatkowo:
  • 1 puszka ananasów
  • 2 paczki delicji
  • 2 op. galaretki truskawkowej rozpuszczone w 3 szk. gorącej wody
Przełożenie ciasta:
Na ciasto wyłożyć połowę kremu, ułożyć pokrojone w kostkę ananasy, przykryć pozostałą częścią kremu, wyrównać. Ułożyć delicje i zalać tężejącą truskawkową galaretką. Ostawić w chłodne miejsce na kilka godzin.
Udanych wypieków :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print