Ostatnio w Małej cukierence urzekło mnie ciasto Malinowa księżniczka. W ciemnym biszkopcie skrywa się delikatna masa serowa, przełamana nutką kajmakowej słodyczy między herbatnikami. Całość domyka orzeźwiająca galaretka z malinami. Ten pozornie skomplikowany przekładaniec tworzy bardzo przyjemną kompozycję wizualną i smakową. Przepis podaję z moimi zmianami i polecam gorąco :)
--------------------------------------------
Składniki biszkoptu:
- 4 jajka
- 160g cukru
- 120g mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Do nasączenia:
- 120ml wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier i żółtka. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy o wym. 23 x 28cm. Piec przez około 25 minut w temp. 170ºC. Ostudzić, przekroić wzdłuż na dwa blaty.
Składniki kremu:
- 4 łyżeczki żelatyny
- 120 ml wody w temperaturze pokojowej
- 250ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 500g serka mascarpone
Dodatkowo:
- 400g masy kajmakowej
- 250g herbatników kakaowych
- 2 op. galaretki malinowej rozpuszczone w 3 szk. gorącej wody
- 500g malin świeżych lub mrożonych
Żelatynę zalać wodą i odstawić na około 10 minut, aby napęczniała. Schłodzoną śmietankę ubić na półsztywno, dodać cukier puder, cukier waniliowy i serek mascarpone, wymieszać. Napęczniałą żelatynę rozpuścić na małym ogniu, delikatnie ostudzić i połączyć z kremem.*
W blaszce ułożyć pierwszy blat biszkoptu, nasączyć, wyłożyć połowę kremu i wyrównać. Na wierzchu ułożyć warstwę herbatników, rozsmarować całą masę kajmakową i ułożyć kolejną warstwę herbatników. Wyłożyć pozostały krem i ponownie wyrównać. Całość przykryć drugim blatem biszkoptu i nasączyć.
Na wierzchu ułożyć maliny i zalać tężejącą galaretką. Odstawić w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia.
* Przekładanie warstw kremem należy zrobić szybko. Jeśli wolicie, można składniki kremu podzielić na dwie części i przełożyć ciasto etapowo.
Udanych wypieków :)
Uwielbiam wszystkie malinowe słodkości :D
OdpowiedzUsuń