Cudownie pachnące miodem blaty ciasta, przełożone powidłami śliwkowymi oraz słodziutką masą kajmakową, tworzą miłą dla podniebienia kompozycję smakowo - wizualną. Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu, idealne na świąteczny stół lub zimowe popołudnia przy kawie. Polecam!
-----------------------------------
Ciasto miodowe:
- 350 g mąki
- 100 g masła
- 60 g cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 1 czubata łyżeczka sody
Warstwa orzechowa:
- 160 g orzechów włoskich
- 3 czubate łyżki cukru
- 50 g masła
- 2 łyżki miodu
Do przesianej mąki dodać masło, sodę, jajka, cukier oraz miód. Zagnieść ciasto, podzielić na dwie równe części, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Pierwszą część ciasta rozwałkować na blachę wyłożoną pergaminem (23 x 28cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut w temp. 180°C.
Drugą część ciasta rozwałkować i umieścić w formie. Przygotować warstwę orzechową.
W garnuszku umieścić masło, cukier oraz miód. Całość podgrzewać do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodać posiekane orzechy i dokładnie wymieszać. Wszystko przez chwilę przesmażyć i równomiernie rozłożyć na powierzchni surowego ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 15 minut.
Masa kajmakowa:
- 500 g serka mascarpone
- puszka masy kajmakowej
- 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości ciepłej wody
Dodatkowo: mały słoiczek powideł śliwkowych
Serek mascarpone utrzeć mikserem, dodać masę kajmakową i na końcu żelatynę.
Na kruchy blat ciasta wyłożyć powidła, a na nich rozprowadzić masę kajmakową. Przykryć blatem z orzechami. Wstawić do lodówki najlepiej na noc.
Udanych wypieków :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz