Biszkopt kakaowy, skrywający w sobie ciasto makowe i pyszny krem czekoladowy. Wszystko przełamane nutką kwaśnej porzeczki. Kwintesencja smaku. Polecam gorąco na święta i wyjątkowe okazje.
----------------------------------------------------------------------
Biszkopt kakaowy:
- 5 jajek
- 1 szk. cukru
- 3/4 szk. mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Mąkę
przesiać razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli
na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo po łyżce cukier, aż masa będzie
gęsta. Zmniejszyć obroty miksera i dodać po jednym żółtku. W kilku niedużych
porcjach dodać suche składniki i delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć do formy
o wym. 25 x 35cm i piec w temp. 175°C
przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i przekroić na dwie
części.
Warstwa makowa:
- 100 g masła w temp. pokojowej
- 4 jajka
- 3/4 szk. cukru
- 150 g suchego maku
- 3/4 łyżeczki olejku migdałowego
- 100 g drobno posiekanych orzechów włoskich
- 50 g sparzonych rodzynek
- szczypta soli
Masło zmiksować na tzw. puch. Dodać po jednym żółtku oraz olejek. Na koniec dodać suchy mak, rodzynki i orzechy. Białka zmiksować ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodać po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta. Do masy dodawać po 2 łyżki masy makowej i lekko wymieszać. Ciasto przełożyć do formy o wym. 25 x 35cm i piec w temp. 175°C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.
Krem czekoladowy:
- 200 g gorzkiej czekolady + 100 ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
- 500 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki kremu czekoladowego np. nutella
Czekoladę razem ze śmietanką przełożyć do
rondelka i podgrzać do rozpuszczenia. Wystudzić. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej
ilości wody i przestudzić. Śmietankę ubić na sztywną masę, następnie dodać czekoladę
i miksować do połączenia. Na koniec dodać nutellę i żelatynę, zmiksować po
dodaniu każdego składnika.
Nasączenie:
- 3/4 szklanki wody
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- olejek migdałowy
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
Dodatkowo: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
Biszkopt ułożyć w formie, nasączyć, posmarować dżemem. Wyłożyć połowę kremu i przykryć blatem makowym. Rozsmarować pozostały krem i przykryć biszkoptem kakaowym.
Śmietankę mocno podgrzać i dodać kawałki czekolady. Po minucie energicznie wymieszać do połączenia składników. Po lekkim przestudzeniu wylać na wierzch ciasta, odstawić do stężenia.
Udanych wypieków;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz