Szybkie w przygotowaniu, efektowne i rozpływające się w ustach. Połączenie czekoladowego kremu budyniowego, kajmaku i galaretki, idealne do dzisiejszej kawki... Przepis podglądnięty u Moniki, polecam gorąco.
--------------------------------------------
Składniki kremu budyniowego:
- 900 ml mleka
- 4 opakowania budyniu czekoladowego
- 300 g masła
- 180 g cukru pudru
- 2 opakowania cukru waniliowego (40 g)
- 5 łyżek kakao
Zagotować 600 ml mleka. Do gotującego się mleka dodać pozostałe 300 ml mleka wymieszane z proszkiem budyniowym. Całość wymieszać do momentu zagotowania. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, następnie dodać cukier puder i kolejno dodawać po łyżce wystudzony budyń, cały czas miksując. Na koniec dodać cukier waniliowy i kakao.
Dodatkowo:
- 300 g podłużnych biszkoptów
- 200 g herbatników
- 400 g masy kajmakowej
- 2 malinowe galaretki rozpuszczone w 500 ml wody
Na spodzie formy o wym. 24×24 cm ułożyć połowę biszkoptów. Na biszkopty wyłożyć połowę masy budyniowej i wyrównać, ułożyć herbatniki, a na nie kajmak. Następnie przykryć herbatnikami, pozostałą częścią masy budyniowej i drugą częścią biszkoptów. Zalać tężejącą galaretką i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Udanych ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz