piątek, 27 stycznia 2023

Pantera

Biszkopt skrywający warstwę ryżu preparowanego w kajmaku, aksamitny krem budyniowy, całość przełamana wisienką i polewą czekoladową. Poezja smaku. Ciasto inspirowane znanym ciastem Lion, polecam gorąco.

--------------------------------------

Składniki biszkoptu:

  • 6 jajek
  • 1 szk. cukru
  • 1 szk. mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier, a następnie żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy o wym. 23 x 28cm. Piec przez około 30 minut w temp. 170ºC do tzw. suchego patyczka. Ostudzić, przekroić wzdłuż na dwa blaty.

Składniki kremu budyniowego:

  • 700 ml mleka
  • 2  op. budyniu waniliowego
  • 1/2 szk. cukru
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej

500 ml mleka zagotować razem z cukrem i wanilią. Do pozostałego mleka dodać budyń i wymieszać. Cały czas mieszając wlać do gorącego mleka i gotować na małym ogniu, aż powstanie gęsty budyń. Wystudzić. Miękkie masło zmiksować na tzw. puch, dodając po łyżce budyń.

Składniki na warstwę ryżową:

  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 50 g masła w temp. pokojowej
  • 70 g ryżu preparowanego

Kajmak zmiksować razem masłem, dodać ryż i wymieszać do połączenia.

Dodatkowo:

  • słoiczek dżemu wiśniowego 
  • polewa czekoladowa

Pierwszy blat biszkoptu posmarować dżemem, wyłożyć warstwę ryżową, a na nią krem budyniowy. Przykryć drugim blatem biszkoptu i oblać polewą. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

3 komentarze:

  1. a co z drugą połową kremu budyniowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słuszna uwaga. W trakcie robienia ciasta zmieniłam koncepcję, w treści przepisu wkradł się błąd, już poprawiłam. Dziękuję za uwagę i pozdrawiam ☺️

      Usuń

Print