Biszkopt skrywający warstwę ryżu preparowanego w kajmaku, aksamitny krem budyniowy, całość przełamana wisienką i polewą czekoladową. Poezja smaku. Ciasto inspirowane znanym ciastem Lion, polecam gorąco.
--------------------------------------
Składniki biszkoptu:
- 6 jajek
- 1 szk. cukru
- 1 szk. mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier, a następnie żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy o wym. 23 x 28cm. Piec przez około 30 minut w temp. 170ºC do tzw. suchego patyczka. Ostudzić, przekroić wzdłuż na dwa blaty.
Składniki kremu budyniowego:
- 700 ml mleka
- 2 op. budyniu waniliowego
- 1/2 szk. cukru
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 250 g masła w temperaturze pokojowej
500 ml mleka zagotować razem z cukrem i wanilią. Do pozostałego mleka dodać budyń i wymieszać. Cały czas mieszając wlać do gorącego mleka i gotować na małym ogniu, aż powstanie gęsty budyń. Wystudzić. Miękkie masło zmiksować na tzw. puch, dodając po łyżce budyń.
Składniki na warstwę ryżową:
- 1 puszka masy kajmakowej
- 50 g masła w temp. pokojowej
- 70 g ryżu preparowanego
Kajmak zmiksować razem masłem, dodać ryż i wymieszać do połączenia.
Dodatkowo:
- słoiczek dżemu wiśniowego
- polewa czekoladowa
Pierwszy blat biszkoptu posmarować dżemem, wyłożyć warstwę ryżową, a na nią krem budyniowy. Przykryć drugim blatem biszkoptu i oblać polewą. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńa co z drugą połową kremu budyniowego?
OdpowiedzUsuńSłuszna uwaga. W trakcie robienia ciasta zmieniłam koncepcję, w treści przepisu wkradł się błąd, już poprawiłam. Dziękuję za uwagę i pozdrawiam ☺️
Usuń