Idealnie kruche, leciutkie, rozpływające się w ustach. Faworki, chrusty, chruściki... Polecam gorąco na czas karnawału i nie tylko!
-------------------------------------
Składniki na faworki:
- 400 g mąki pszennej tortowej
- 150 g śmietany 18 %
- 4 żółtka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżka octu
- szczypta soli
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia faworków
W misce umieścić mąkę, wsypać szczyptę soli oraz łyżeczkę cukru pudru. Dodać masło, śmietanę, żółtka oraz ocet i wyrobić jednolite ciasto. Ciasto wyłożyć na blat i wielokrotnie zagniatać i uderzać wałkiem, aż stanie się idealnie gładkie i dobrze napowietrzone. Dla ułatwienia i lepszego efektu, można wyrobione wstępnie ciasto przepuścić trzykrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa, co gwarantuje nam idealnie wyrobione i napowietrzone ciasto przy minimalnym nakładzie pracy.
Gotowe ciasto rozwałkować możliwie jak najcieniej. Nożem lub specjalnym radełkiem wykrawać paski o wymiarach około 2 cm x 7 cm. Po środku każdego podłużnego prostokąta wykonać niewielkie nacięcie. Złapać za jedną stronę i wywinąć przez środek. Ułożyć na blacie jeden obok drugiego.
W szerokim garnku rozgrzać olej, kłaść po kilka faworków na raz i smażyć z każdej strony na średniej mocy palnika do zrumienienia. Usmażone faworki odłożyć na papierowy ręcznik i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Gotowe faworki oprószyć cukrem pudrem wedle uznania
Udanego! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz