sobota, 4 lutego 2023

Faworki


Idealnie kruche, leciutkie, rozpływające się w ustach. Faworki, chrusty, chruściki...  Polecam gorąco na czas karnawału i nie tylko!

-------------------------------------

Składniki na faworki:

  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g śmietany 18 % 
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżka octu
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia faworków

W misce umieścić mąkę, wsypać szczyptę soli oraz łyżeczkę cukru pudru. Dodać masło, śmietanę, żółtka oraz ocet i wyrobić jednolite ciasto. Ciasto wyłożyć na blat i wielokrotnie zagniatać i uderzać wałkiem, aż stanie się idealnie gładkie i dobrze napowietrzone. Dla ułatwienia i lepszego efektu, można wyrobione wstępnie ciasto przepuścić trzykrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa, co gwarantuje nam idealnie wyrobione i napowietrzone ciasto przy minimalnym nakładzie pracy.

Gotowe ciasto rozwałkować możliwie jak najcieniej. Nożem lub specjalnym radełkiem wykrawać paski o wymiarach około 2 cm x 7 cm. Po środku każdego podłużnego prostokąta wykonać niewielkie nacięcie. Złapać za jedną stronę i wywinąć przez środek. Ułożyć na blacie jeden obok drugiego.

W szerokim garnku rozgrzać olej, kłaść po kilka faworków na raz i smażyć z każdej strony na średniej mocy palnika do zrumienienia. Usmażone faworki odłożyć na papierowy ręcznik i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Gotowe faworki oprószyć cukrem pudrem wedle uznania

Udanego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print