Był już Shrek, przyszła pora na Fionę. Ciasto robi się niemal identycznie, jest szybkie w przygotowaniu, leciutkie i efektowne. Malinowa rozkosz dla podniebienia, polecam gorąco!
----------------------
Biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 1½ łyżki budyniu waniliowego
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 szczypta soli
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy, a następnie żółtka. Mąkę, proszek budyniowy i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy o wym. 23 x 28cm. Piec przez około 30 minut w temp. 170ºC do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.
Masa budyniowa:
- 700 ml soku malinowego + 200ml wody
- 3 op. budyniu malinowego bez cukru (3 po 40g)
Dodatkowo: 2 małe opakowania ciastek Delicje
Z podanych składników ugotować budyń. Gorący wylać na biszkopt. Na gorącym budyniu ułożyć delicje czekoladą do góry, odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Masa śmietankowa:
- 400 ml śmietany 30%
- 1 płaska łyżka cukru pudru
- 2 op. galaretki malinowej
- 1 szk. wody
Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody, ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywny krem, pod koniec ubijania dodać cukier i prawie tężejącą galaretkę, od razu wylać na delicje.
Dodatkowo:
- 2 op. galaretki malinowej
- 3 szk. wody
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Tężejące wylać na masę śmietanową.
Udanych wypieków ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz