niedziela, 12 lutego 2023

Fiona

Był już Shrek, przyszła pora na Fionę. Ciasto robi się niemal identycznie, jest szybkie w przygotowaniu, leciutkie i efektowne. Malinowa rozkosz dla podniebienia, polecam gorąco!

----------------------

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 1½ łyżki budyniu waniliowego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 szczypta soli

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy, a następnie żółtka. Mąkę, proszek budyniowy i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy o wym. 23 x 28cm. Piec przez około 30 minut w temp. 170ºC do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.

Masa budyniowa:

  • 700 ml soku malinowego + 200ml wody
  • 3 op. budyniu malinowego bez cukru (3 po 40g)

Dodatkowo: 2 małe opakowania ciastek Delicje

Z podanych składników ugotować budyń. Gorący wylać na biszkopt. Na gorącym budyniu ułożyć delicje czekoladą do góry, odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Masa śmietankowa:

  • 400 ml śmietany 30%
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • 2 op. galaretki malinowej
  • 1 szk. wody

Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody, ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywny krem, pod koniec ubijania dodać cukier i prawie tężejącą galaretkę, od razu wylać na delicje.

Dodatkowo:

  • 2 op. galaretki malinowej
  • 3 szk. wody

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Tężejące wylać na masę śmietanową.

Udanych wypieków ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print