niedziela, 1 października 2023

Ciasto ze śliwkami


 

 Bardzo szybkie w przygotowaniu, banalnie proste, ale za to bardzo pyszne. Minimum składników, maksimum rozkoszy dla podniebienia. Polecam!

------------------------------------------------------------------

 Składniki ciasta:

·           380g mąki tortowej

·           200g cukru kryształu

·           1 łyżeczka cukru wanilinowego

·           1 łyżeczka proszku do pieczenia

·           szczypta soli

·           230g schłodzonego masła

·           1 jajko

 Dodatkowo:

·           700g umytych śliwek

·           kilka kropel olejku migdałowego

·           1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej

Śliwki przekroić na pół, usunąć pestki, przełożyć do miski, dodać mąkę ziemniaczaną, aromat i wymieszać łyżką, odstawić.

Do mąki dodać cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sól i wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach do miski z mąką. Dodać jajko i zagnieść jednolite ciasto rękoma.

Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną częścią ciasta wyłożyć przygotowaną blaszkę o wymiarach 23cm x 28cm, ułożyć śliwki skórką do dołu. Drugą część ciasta pokruszyć w dłoniach i rozłożyć równomiernie na śliwkach.

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45-50 minut w190°C na funkcji góra – dół. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.  

Udanych wypieków :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print