Bardzo szybkie w przygotowaniu, banalnie proste, ale za to bardzo pyszne. Minimum składników, maksimum rozkoszy dla podniebienia. Polecam!
------------------------------------------------------------------
Składniki ciasta:
· 380g mąki tortowej
· 200g cukru kryształu
· 1 łyżeczka cukru wanilinowego
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· szczypta soli
· 230g schłodzonego masła
· 1 jajko
Dodatkowo:
· 700g umytych śliwek
· kilka kropel olejku migdałowego
· 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
Śliwki przekroić na pół, usunąć pestki, przełożyć do miski, dodać mąkę ziemniaczaną, aromat i wymieszać łyżką, odstawić.
Do mąki dodać cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sól i wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach do miski z mąką. Dodać jajko i zagnieść jednolite ciasto rękoma.
Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną częścią ciasta wyłożyć przygotowaną blaszkę o wymiarach 23cm x 28cm, ułożyć śliwki skórką do dołu. Drugą część ciasta pokruszyć w dłoniach i rozłożyć równomiernie na śliwkach.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45-50 minut w190°C na funkcji góra – dół. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
Udanych wypieków :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz