Czekoladowe ciasto, przykryte słodkim kremem kajmakowym, przełamane nutką kwaskowatego dżemu z czarnej porzeczki, wszystko pod pierzynką bezy. Rozkosz dla podniebienia. Przepis z internetu, podaję z moimi zmianami. Polecam gorąco!
----------------------------------------------------
Ciasto czekoladowe:
- 100 g masła
- 125 ml wody
- 115 g mąki
- 20 g kakao
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 50 g drobnego brązowego cukru
- 60 g cukru
- 8 g cukru wanilinowego
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
W garnuszku zagotować wodę, dodać masło i podgrzewać do rozpuszczenia masła. Wsypać kakao, kawę i cukry. Wymieszać do powstania jednolitej masy. Zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut. Dodać jajko, mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Całość dokładnie wymieszać.
Ciasto wylać do przygotowanej formy o wym. 23x28cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180°C przez ok. 10 minut. Wyjąć i wystudzić.
Beza:
- 4 białka
- 200 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 garści posiekanych orzechów włoskich
- szczypta soli
Białka ubijać ze szczyptą soli na pół sztywno. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier. Ubijać, aż piana będzie sztywna i lśniąca, a cukier całkowicie rozpuszczony. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Dodać posiekane orzechy i delikatnie wymieszać.
Formę w której pieczone było ciasto wyłożyć pergaminem. Wyłożyć bezę. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 140°C przez 30 minut. Następnie zmniejszyć temp. do 100°C i piec kolejne 30 minut. Studzić w wyłączonym piekarniku.
Krem dacquoise:
- 750 g serka mascarpone
- 180 ml śmietanki 30%
- 270 g masy kajmakowej
- 80 g orzechów włoskich
- 80 g daktyli
Dodatkowo: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
Schłodzony serek i śmietankę ubijać na najwyższych obrotach do uzyskania gęstego kremu. Dodać kajmak i zmiksować do połączenia składników już na niższych obrotach miksera. Orzechy i daktyle dość drobno posiekać, dodać do masy i wymieszać.
Ciasto posmarować dżemem, rozprowadzić równomiernie krem, na wierzch wyłożyć bezę. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Udanych wypieków ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz