niedziela, 8 października 2023

Kostka Dacquoise

 

Czekoladowe ciasto, przykryte słodkim kremem kajmakowym, przełamane nutką kwaskowatego dżemu z czarnej porzeczki, wszystko pod pierzynką bezy. Rozkosz dla podniebienia. Przepis z internetu, podaję z moimi zmianami. Polecam gorąco!

----------------------------------------------------

Ciasto czekoladowe: 

  • 100 g masła
  • 125 ml wody
  • 115 g mąki
  • 20 g kakao
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 50 g drobnego brązowego cukru
  • 60 g cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

W garnuszku zagotować wodę, dodać masło i podgrzewać do rozpuszczenia masła. Wsypać kakao, kawę i cukry. Wymieszać do powstania jednolitej masy. Zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut. Dodać jajko,  mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Całość dokładnie wymieszać.

Ciasto wylać do przygotowanej formy o wym. 23x28cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180°C przez ok. 10 minut. Wyjąć i wystudzić.

Beza:

  • 4 białka
  •  200 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 2 garści posiekanych orzechów włoskich 
  • szczypta soli

Białka ubijać ze szczyptą soli na pół sztywno. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier. Ubijać, aż piana będzie sztywna i lśniąca, a cukier całkowicie rozpuszczony. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Dodać posiekane orzechy i delikatnie wymieszać. 

Formę w której pieczone było ciasto wyłożyć pergaminem. Wyłożyć bezę. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 140°C przez 30 minut. Następnie zmniejszyć temp. do 100°C i piec kolejne 30 minut. Studzić w wyłączonym piekarniku.

Krem dacquoise: 

  • 750 g serka mascarpone
  • 180 ml śmietanki 30% 
  • 270 g masy kajmakowej
  • 80 g orzechów włoskich 
  • 80 g daktyli

Dodatkowo: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

Schłodzony serek i śmietankę ubijać na najwyższych obrotach do uzyskania gęstego kremu. Dodać kajmak i zmiksować do połączenia składników już na niższych obrotach miksera. Orzechy i daktyle dość drobno posiekać, dodać do masy i wymieszać.

Ciasto posmarować dżemem, rozprowadzić równomiernie krem, na wierzch wyłożyć bezę. Wstawić do lodówki na 2 godziny.

Udanych wypieków ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print