niedziela, 17 marca 2024

3 bit z malinami


 

Wszyscy znają tradycyjne ciasto bez pieczenia 3-bit. Tym razem wersja bogatsza o dodatek malin i serek mascarpone. Idealna kompozycja smaku. Przepis podglądnięty w necie, polecam gorąco!

--------------------------

Składniki na krem budyniowy:

  • 600 ml mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 op. budyniu waniliowego
  • 2 żółtka
  • 200 g masła w temp. pokojowej

Składniki na krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

Dodatkowo:

  • 2 x opakowania herbatników maślanych
  • 400 g masy kajmakowej
  • ok. 300 g malin
  • kilka kostek czekolady

Formę o wym. 23×28 cm wyłożyć pergaminem. Na dnie ułożyć herbatniki.

400 ml mleka podgrzać z cukrami. W pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy oraz żółtka, cały czas mieszając wlać do wrzącego mleka. Gotować na niewielkim ogniu do zgęstnienia. Wystudzić. Miękkie masło zmiksować dodając po łyżce zimny budyń. Wyłożyć 1/3 na herbatniki, ułożyć maliny i przykryć resztą kremu.

Ponownie ułożyć warstwę herbatników, rozsmarować  masę kajmakową i ułożyć znów herbatniki.

Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, po czym podgrzać na niewielkim ogniu. Przestudzić. Śmietankę zmiksować razem z mascarpone na gęsty krem. Dodać przesiany cukier puder oraz żelatynę, szybko wymieszać. Wyłożyć na herbatniki. Oprószyć tartą czekoladą i schłodzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print