Wszyscy znają tradycyjne ciasto bez pieczenia 3-bit. Tym razem wersja bogatsza o dodatek malin i serek mascarpone. Idealna kompozycja smaku. Przepis podglądnięty w necie, polecam gorąco!
--------------------------
Składniki na krem budyniowy:
- 600 ml mleka
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 op. budyniu waniliowego
- 2 żółtka
- 200 g masła w temp. pokojowej
Składniki na krem śmietankowy:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
Dodatkowo:
- 2 x opakowania herbatników maślanych
- 400 g masy kajmakowej
- ok. 300 g malin
- kilka kostek czekolady
Formę o wym. 23×28 cm wyłożyć pergaminem. Na dnie ułożyć herbatniki.
400 ml mleka podgrzać z cukrami. W pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy oraz żółtka, cały czas mieszając wlać do wrzącego mleka. Gotować na niewielkim ogniu do zgęstnienia. Wystudzić. Miękkie masło zmiksować dodając po łyżce zimny budyń. Wyłożyć 1/3 na herbatniki, ułożyć maliny i przykryć resztą kremu.
Ponownie ułożyć warstwę herbatników, rozsmarować masę kajmakową i ułożyć znów herbatniki.
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, po czym podgrzać na niewielkim ogniu. Przestudzić. Śmietankę zmiksować razem z mascarpone na gęsty krem. Dodać przesiany cukier puder oraz żelatynę, szybko wymieszać. Wyłożyć na herbatniki. Oprószyć tartą czekoladą i schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz