niedziela, 24 marca 2024

Sernik pomarańczowy

 

Delikatny, idealnie słodki i cudownie pachnący sernik. Polecam gorąco :)

---------------------

Masa serowa:

  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 400 g śmietany 18%
  • 8 jajek
  • 1,5 szk. cukru
  • 3op. budyniu śmietankowego
  • 1 pomarańcza (puree)
  • 100 g rodzynek
  • 50 g skórki pomarańczowej


Dodatkowo: paczka maślanych herbatników

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć pergaminem, na spodzie ułożyć herbatniki.

Rodzynki sparzyć we wrzątku i ostudzić. Obraną i pozbawioną białych błonek pomarańczę zmiksować na puree. Wszystkie składniki masy serowej zmiksować do połączenia. Masę serową przelać na herbatniki. Na wierzchu ułożyć rodzynki oraz skórkę pomarańczową i delikatnie zanurzyć je w masie serowej. Piec ok. 60 minut w temp. 180°C. Ostudzić w uchylonym piekarniku.

Polewa:

  • 150 g mlecznej czekolady
  • 100 ml śmietany 30%

Śmietanę podgrzać w rondelku, nie gotować. Dodać połamaną czekoladę, odstawić na 2 minuty, po czym wymieszać i wylać na ostudzony sernik

Udanych wypieków ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print