piątek, 26 kwietnia 2013

Makowiec z brzoskwiniami


Dawno mnie tu nie było. Choć myślałam trochę o pisaniu, zwyczajnie zabrakło sił. Mam nadzieję, że teraz będzie już tylko lepiej, a tym ciasteczkiem witam się z Wami ponownie. Taka wiosenna, orzeźwiająca wersja makowca. Ciasto jest niezbyt słodkie, ładnie się kroi i prezentuje, a soczyste brzoskwinki w galaretce... poezja! Jeśli kiedyś wrócę do przepisu, na pewno dodam odrobinę więcej miodu i bakalii. Przepis pochodzi ze strony "Mała cukierenka", podaję z moimi modyfikacjami.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki ciasta:
  • 3/4 szk. mąki pszennej
  • 1/2 szk. cukru
  • 125 g. masła
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 22x28cm lub tortownicy o średnicy 24cm.

Masa makowa:

  • 45 dag (3 szk.) maku, sparzonego i 3- krotnie zmielonego
  • 1/2 szk. cukru
  • 1/2 szk. miodu
  • 1/2 szk. rodzynków
  • 4 jajka
  • 4 łyżki płatków migdałów
  • 100 g. miękkiego masła
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Jajka ubić z cukrem, miodem i masłem, dodać aromat, mak, bakalie. Masę wyłożyć na ciasto. Piec w temp. 180°C przez 45 minut. Ostudzić.

Na wierzch:
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

Sok z brzoskwiń uzupełnić wodą, tak by było 750ml płynu. Zagotować, rozpuścić galaretki, ostudzić. Brzoskwinie pokroić drobno, ułożyć na wystudzonym makowcu i zalać tężejącą galaretką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print