Przepis na to ciasto miałam podać przed świętami, z wielu przyczyn, nie zdążyłam. Moje Mazury wciąż przysypane grubą warstwą białego puchu, więc podanie "wiosną" przepisu na makowiec nie będzie z mojej strony dużym nietaktem. Przepis autorstwa Alibab z Wielkiego Żarcia, podaję z moimi drobnymi modyfikacjami.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 1 kostka margaryny
- 5 dag drożdży
- 2 jaja
- 8 dag cukru
- 3 łyżki śmietany
Mąkę posiekać z margaryną. Dodać pokruszone drożdże, cukier, śmietanę i jaja. Dokładnie wyrobić ciasto, podzielić na 3 równe części. Włożyć do lodówki.
Masa makowa:
Masa makowa:
- 1/2 litra maku, 2- krotnie zmielonego
- 3/4 szk. cukru
- 2-3 łyżki miodu
- 2-3 jaja
- bakalie
- aromat migdałowy
Dodatkowo: słoik wydrylowanych wiśni (użyłam mrożonych)
Żółtka utrzeć z cukrem, miodem, aromatem migdałowym, dodać mak i bakalie. Na końcu dać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać.
Na przygotowaną formę rozwałkować pierwszą część ciasta. Na ciasto porozrzucać połowę wiśni, wyłożyć połowę maku, na to drugą część ciasta. Czynność powtórzyć: rozrzucić pozostałą część wiśni, rozłożyć mak i przykryć trzecią częścią ciasta. Nakryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok.1,5 godziny.
Na przygotowaną formę rozwałkować pierwszą część ciasta. Na ciasto porozrzucać połowę wiśni, wyłożyć połowę maku, na to drugą część ciasta. Czynność powtórzyć: rozrzucić pozostałą część wiśni, rozłożyć mak i przykryć trzecią częścią ciasta. Nakryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok.1,5 godziny.
Piec ok. 60 minut w temp. 1600C. Po wystygnięciu oblać lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz