Jeszcze jedna propozycja na świąteczny stół. Przepis znalazłam kiedyś w jakimś czasopiśmie. W oryginale spód stanowiło kruche ciasto, którego, jak dla mnie, było zdecydowanie za dużo. Kruche ciasto zamieniłam na herbatniki, dzięki czemu sernik zyskał. Polecam gorąco.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
- 20 dag cukru
- 5 jajek
- 2 łyżki budyniu
- cukier waniliowy
- aromat pomarańczowy
Dodatkowo: herbatniki, polewa czekoladowa, puszka brzoskwiń
Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, aromatem i twarogiem. Z białek ubić sztywną pianę i połączyć z pozostałymi składnikami. Formę wyłożyć pergaminem, posmarować masłem i rozłożyć herbatniki. Wylać masę. Brzoskwinie pokroić na ćwiartki, ułożyć na masie serowej, delikatnie wcisnąć. Piec 45 minut w temperaturze 180'C. Ostudzić, po czym oblać polewą czekoladową i odstawić do wystygnięcia.
Masa kokosowa:
- 25 dag wiórków kokosowych
- 20 dag cukru
- 1,5 szk. śmietany 18%
- 10 dag masła
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz