poniedziałek, 13 stycznia 2014

Ambasador

Jeszcze jedno ciasto świąteczne, upieczone na życzenie mojego Brata. Z wszystkich ciast to smakowało jemu najbardziej (obok piernika), a to chyba całkiem niezła rekomendacja ;) Biszkopt na krupczatce jest niezwykle lekki i puszysty i pasuje do nieco cięższych kremów z ananasem i ulubionymi bakaliami. Po złożeniu wychodzi nam prawie ciasto tortowe ;) Polecam gorąco.


Źródło: Ambasador Sylwii
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Biszkopt:
  • 2 szk. mąki krupczatki
  • 1 szk. cukru
  • 8 jaj
  • 2-3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i żółtka. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Przelać do przygotowanej formy o wym. 22 x 32 cm, piec 30-35 minut w temp. 180°C. Ostudzić.

Masa:
  • 1/2 litra mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • 10 dag cukru
  • kostka masła
  • 2 łyżki kakao
Dodatkowo:
  • rodzynki, morele, czekolada, orzechy włoskie, 2 łyżki kakao
  • puszka ananasów
  • polewa czekoladowa
Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem. Do drugiej szklanki mleka dodać obie mąki i żółtka, wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Ugotować do zgęstnienia, przestudzić, zmiksować z masłem. Podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao i bakalie, a do drugiej części ananasy pokrojone w drobną kostkę.

Biszkopt przekroić wzdłuż na trzy części. Na dolny blat wyłożyć masę ciemną,  przykryć drugim blatem, na który wyłożyć masę jasną. Przykryć trzecim blatem. Wierzch oblać polewą i schłodzić.

* Biszkopt nasączyłam syropem z ananasa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print