Jeszcze jedno ciasto świąteczne, upieczone na życzenie mojego Brata. Z wszystkich ciast to smakowało jemu najbardziej (obok piernika), a to chyba całkiem niezła rekomendacja ;) Biszkopt na krupczatce jest niezwykle lekki i puszysty i pasuje do nieco cięższych kremów z ananasem i ulubionymi bakaliami. Po złożeniu wychodzi nam prawie ciasto tortowe ;) Polecam gorąco.
Źródło: Ambasador Sylwii
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Biszkopt:
- 2 szk. mąki krupczatki
- 1 szk. cukru
- 8 jaj
- 2-3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i żółtka. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Przelać do przygotowanej formy o wym. 22 x 32 cm, piec 30-35 minut w temp. 180°C. Ostudzić.
Masa:
- 1/2 litra mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 żółtka
- 10 dag cukru
- kostka masła
- 2 łyżki kakao
Dodatkowo:
- rodzynki, morele, czekolada, orzechy włoskie, 2 łyżki kakao
- puszka ananasów
- polewa czekoladowa
Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem. Do drugiej szklanki mleka dodać obie mąki i żółtka, wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Ugotować do zgęstnienia, przestudzić, zmiksować z masłem. Podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao i bakalie, a do drugiej części ananasy pokrojone w drobną kostkę.
Biszkopt przekroić wzdłuż na trzy części. Na dolny blat wyłożyć masę ciemną, przykryć drugim blatem, na który wyłożyć masę jasną. Przykryć trzecim blatem. Wierzch oblać polewą i schłodzić.
* Biszkopt nasączyłam syropem z ananasa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz