Bardzo smaczne, proste i szybkie ciasto. Jeszcze kiedy było, moja Mama pytała, kiedy upiekę je ponownie ;) Mak fajnie chrupie, ciasto pięknie pachnie, a dodatek ulubionych bakalii, które nie opadają- dodaje mu uroku ;) Nie muszę mówić, że jest to świetna alternatywa dla białek, jakie zostają nam z innych wypieków czy potraw. Można je mrozić i wykorzystać jak nazbieramy potrzebą ilość. Moje ciasto powstało właśnie z zamrożonych "świątecznych" białek. Polecam bardzo! :)
Inspiracja: Makowe ciasto "szklankowe" z białek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki:
- 1 szk. białek
- 1 szk. cukru
- 1 szk. mąki
- 1 szk. maku (suchego)
- 1/2 szk. roztopionego masła (około pół kostki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropel ulubionego aromatu (dałam rumowy)
- bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa, owoce kandyzowane)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec małymi porcjami dodając cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do białek. Wsypać mak, wlać przestudzone masło i aromat, na końcu dodać bakalie i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy keksowej o wymiarach 9 x 37 cm. Piec około 50 minut w temp. 180-200°C do tzw. suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz