poniedziałek, 6 stycznia 2014

Ciasto makowe



Bardzo smaczne, proste i szybkie ciasto. Jeszcze kiedy było, moja Mama pytała, kiedy upiekę je ponownie ;) Mak fajnie chrupie, ciasto pięknie pachnie, a dodatek ulubionych bakalii, które nie opadają- dodaje mu uroku ;) Nie muszę mówić, że jest to świetna alternatywa dla białek, jakie zostają nam z innych wypieków czy potraw. Można je mrozić i wykorzystać jak nazbieramy potrzebą ilość. Moje ciasto powstało właśnie z zamrożonych "świątecznych" białek.  Polecam bardzo! :)


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:
  • 1 szk. białek
  • 1 szk. cukru
  • 1 szk. mąki
  • 1 szk. maku (suchego)
  • 1/2 szk. roztopionego masła (około pół kostki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel ulubionego aromatu (dałam rumowy)
  • bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa, owoce kandyzowane)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec małymi porcjami dodając cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do białek.  Wsypać mak, wlać przestudzone masło i aromat, na końcu dodać bakalie i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy keksowej o wymiarach 9 x 37 cm. Piec około 50 minut w temp. 180-200°C do tzw. suchego patyczka. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print