Małe co nieco nieco dla wielbicieli sernika i kawy. Zdecydowany smak kawy i delikatny smak bitej śmietany, nadającej naszemu deserowi pięknego, leciutkiego kontrastu smakowego i wizualnego. Serniczki cudownie pachną podczas pieczenia, bosko smakują i elegancko wyglądają. Polecam gorąco, a wszystkim zaglądającym na mój blog, życzę zdrowego, słodkiego i szczęśliwego Nowego Roku :)
Inspiracja: Mini serniczki cappuccino, podaję z moimi zmianami
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki:
- 90 g pokruszonych na piasek ciastek - użyłam pszennych cynamonowych
- 500 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 2 duże jajka
- pół szklanki śmietany 30%
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2/3 szk. brązowego cukru
- 1/4 szk. białego cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- kilka kropel aromatu rumowego
Dodatkowo do dekoracji:
- 300 ml śmietany 30% + 2 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 3 łyżkach gorącej wody
- kawa cappuccino do oprószenia
- czekoladowe ziarenka kawowe
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Na dno rozłożyć pokruszone ciastka, wyrównać.
Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, dodać kawę, mieszając do rozpuszczenia. Lekko przestudzić.
Jajka ubić z cukrami i aromatem, dodać śmietanę z kawą, mąkę i zmielony twaróg. Zmiksować krótko, do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Masę przełożyć do papilotek, do 4/5 ich wysokości. Piec w temp. 170°C przez około 35 minut. Wystudzić w piekarniku, schłodzić przez noc w lodówce.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywny krem, pod koniec dodając cukier puder i rozpuszczoną żelatynę. Ozdobić serniczki, oprószyć kawą cappuccino i posypać czekoladowymi ziarenkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz