Kakaowy biszkopt z wkładką serową, kremem budyniowym i truskawkami zatopionymi w galaretce. Tyle dobra w jednym kawałku, dlatego ciężko poprzestać na jednym. Ciasto powstało z wielkiej chęci na truskawki oraz kilku inspiracji (m.in. stąd, stąd i stąd). Nazwę zawdzięczam mojej Mamie. Wydaje się pracochłonne, ale moim zdaniem jest warte zachodu. Gorąco polecam!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki biszkoptu:
Mąkę i kakao wymieszać i przesiać. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać małymi partiami cukier i żółtka. Do masy jajecznej wsypać suche składniki i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, lub mikserem na niskich obrotach. Dno formy o wymiarach 22 x 32 cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec około 35-40 minut w temp. 160-170°C. Gorące wyjąć z piekarnika, upuścić je w formie na podłogę z wysokości 60 cm, odstawić do wyłączonego piekarnika do wystudzenia. Po przestudzeniu przekroić na 2 blaty.
Składniki wkładki serowej:
- 60 dag twarogu półtłustego, trzykrotnie zmielonego
- 3/4 szk. cukru
- 5 jajek
- 1 budyń waniliowy
- 110 g miękkiego masła
- kilka kropel aromatu migdałowego
Masło utrzeć z cukrem i jajkami. Stopniowo dodawać twaróg, aromat migdałowy i budyń (proszek). Formę od biszkoptu wyłożyć pergaminem, wysmarować masłem, delikatnie przelać masę serową. Piec około 35 minut, aż sernik się zetnie i lekko zarumieni. Ostudzić.
Krem budyniowy:
- 2 budynie śmietankowe
- 500 ml mleka
- 4-5 łyżek cukru
- 220 g masła
Z podanych składników (oprócz masła) ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodając po łyżce zimny budyń. Do masy można wlać kilka kropel aromatu migdałowego, dla dodania wyrazu.
Dodatkowo:
- 2 galaretki truskawkowe- przygotować wg przepisu na opakowaniu, odstawić do stężenia (przy upale należy odjąć trochę wody)
- 1 kg truskawek- umyć i pokroić według uznania
- kilka herbatników kakaowych
Złożenie ciasta:
Pierwszy blat biszkoptu - 1/3 kremu budyniowego - wkładka serowa - 1/3 kremu budyniowego - truskawki zalane tężejącą galaretką - drugi blat biszkoptu - 1/3 kremu budyniowego - pokruszone herbatniki
Udanych wypieków :)
Biszkopt na galaretkę kładziemy,kiedy galaretka całkowicie zastygnie czy kiedy?
OdpowiedzUsuńBiszkopt kładziemy przed całkowitym stężeniem galaretki,żeby się przykleił ;) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziś zaczynam go robić a jutro skończę 😋
OdpowiedzUsuńBardzo pracochłonne ciasto. Zrobiłam a jutro goście ocenią 😁
OdpowiedzUsuńFakt, pracochłonne, ale warte efektu końcowego 😊 Pozdrawiam i czekam na opinię ☺️
OdpowiedzUsuńCzy biszkopt pieczemy bez proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńTak, bez proszku do pieczenia :)
OdpowiedzUsuńWczoraj zrobiłam to ciasto. Trochę pracochłonne ale efekt powalający. Przepyszne. Naprawdę warto spróbować....
OdpowiedzUsuńDziękuję za opinię, cieszę się bardzo i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńA część serową pięć w jakiej temperaturze? Czy przykryć ją z góry też papierem czy folią aby się nie spiekla? Jak ją wyjąć aby się nie połamała?
OdpowiedzUsuńJa piekłam w temperaturze 170 stopni, niczym od góry nie przykrywałam. Sernik trzeba bardzo mocno wystudzić, wówczas będzie stabilniejszy, a potem przenieść na krem... sposobem ;) Polecam upiec biszkopt i wkładkę serową dzień przed składaniem ciasta. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCzy biszkoptu nie trzeba ponczować?Nie będzie za suchy?
OdpowiedzUsuńJa nie ponczowałam, dla mnie był idealny.
OdpowiedzUsuńCzy do wkładki serowej nada się ser z wiaderka, gotowy do użycia?
OdpowiedzUsuńTak, ale tylko dobrej jakości. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto, pyszne 😋
OdpowiedzUsuńSmaczne
OdpowiedzUsuńWłaśnie dziś robię to ciasto, ciekawe czy się uda?. Martwię się jak przełożyć masę serową. I dziwne , że nie dodaje się proszku do pieczenia, mam nadzieję, że to nie sciema:)
OdpowiedzUsuńUda się na pewno. Jedyna trudność, to przełożenie wkładki serowej. Musi być zupełnie zimna, nawet "wczorajsza". Proszku nie dodaję, to nie ściema 🙂 Powodzenia 🙂
OdpowiedzUsuńTrzy lata temu trafiłam na ten przepis zamiast truskawek dodałam ulubione owoce moich dzieci czyli banany a zamiast truskwakowej garaletki cytrynową, od tamtej pory jest to obowiązkowy placek na przyjęciach rodzinnych.
OdpowiedzUsuńWkładkę serową polecam położyć z papierem do góry nogami a potem zdjąć papier kobietki, to sprawdzony sposób z cukierni, wtedy nawet świeżą położycie, aby tylko ostudzona była.
OdpowiedzUsuńDobra rada, polecam również ☺️
UsuńCzy mogą być truskawki mrożone
OdpowiedzUsuńTruskawki mogą być mrożone. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDo masy serowej dodaję się całe jajka czy same żółtka a białka sie ubija.
OdpowiedzUsuńDo masy serowej dodajemy całe jajka. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzy można do calineczki włowłożyć truskawki mrożone? Jeśli nie to jakimi owocami je zastąpić?
OdpowiedzUsuńMogą być mrożone truskawki, ale również mrożone maliny, wiśnie z syropu albo brzoskwinie z puszki. Kombinacje wedle gustu i upodobań : ) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNa dwa budynie użyć tylko 500ml mleka, kiedy 500ml jest potrzebne na jeden budyń?
OdpowiedzUsuńTak jak w przepisie, 500ml mleka na dwa opakowania budyniu. Pozdrawiam ☺️
OdpowiedzUsuńW formie o jakich wymiarach pieczemy?
OdpowiedzUsuńW formie 22x33cm lub ciut większej. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiasto pracochłonne wart poświęcenia warto naprawdę polecam rozpływa się w ustach
OdpowiedzUsuńDormi1977, dziękuję za Twój komentarz. Cieszę się, że ciasto smakowało. Pozdrawiam 🙂
OdpowiedzUsuńczy można zrobić inny krem np. śmietana kremówka plus np. mascarpone. Nie lubię kremów z masłem.
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że śmietanowy krem będzie zbyt lekki, by udźwignąć warstwy ciasta.
OdpowiedzUsuńKobietki budyń to masy budyniowej o jakiej pojemności? 64 g na 3/4 litra mleka czy 40 g na pół litra mleka ?
OdpowiedzUsuń40g na pół litra mleka
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Ciasto pracochłonne, ale wyszło pyszne. Na pewno zrobię jeszcze nie raz!
OdpowiedzUsuńWitam ,dziś zaczynam pięć Calineczka, zobaczymy co mi wyjdzie.z przepisu to już mi smakuje . Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwitam, na jaką to jest formę?
OdpowiedzUsuńTak, jak w przepisie. 22x 32cm. Pozdrawiam
UsuńJaką pojemność ma szklanka?
OdpowiedzUsuń250ml. Pozdrawiam ☺️
UsuńRozumiem, że na dwie galaretki do Calineczka biore ok litra wody
OdpowiedzUsuńTak, około 1 litra wody. W upalne dni można dać mniej wody, ja wówczas daję 3 szklanki. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiasto jest przepyszne . Zrobiłam i rodzina zjadła w jeden dzień. Muszę powtórzyć. :) Pozdrawiamy autorkę. Ewa Biernacka
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie ☺️
OdpowiedzUsuńKurcze, jak ten ser przełożyć na biszkopt. Podpowiedźcie coś
OdpowiedzUsuń